Wat is het verschil tussen geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract?

Wat is het verschil tussen geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract?

Verschillen tussen een samenlevingscontract en een huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn: Bij een huwelijk of partnerschap heeft u automatisch een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Bij een samenlevingscontract heeft u deze rechten en plichten alleen als u ze in het contract opneemt.

Is geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen?

Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, geldt automatisch de wettelijke gemeenschap van goederen. Is uw huwelijk of geregistreerd partnerschap vóór 1 januari 2018 gesloten? Dan geldt dat alle bestaande en toekomstige bezittingen en schulden van u en uw partner samen zijn.

Wat verandert er als je geregistreerd partnerschap?

Dit betekent kort gezegd dat alle bezittingen en schulden die tijdens het geregistreerd partnerschap ontstaan, van u samen zijn. Uitzondering vormen erfenissen en schenkingen die u ontvangt tijdens uw geregistreerd partnerschap. Die blijven van u persoonlijk, tenzij anders is aangegeven. Dit is wettelijk zo geregeld.

Wie regelt geregistreerd partnerschap?

Een geregistreerd partnerschap regel je bij een ambtenaar van de burgerlijke stand én de notaris.

Wat is beter trouwen of samenwonen?

Jullie besluiten te gaan samenwonen. Zodra je een woning gaat huren of kopen, is het slim om een samenlevingscontract op te stellen. Eerst het samenlevingscontract en later in de toekomst, komt het trouwen. Het is goedkoper dan een huwelijk of een geregistreerd partnerschap maar je hebt ook minder rechten en plichten.

Wat is partnerschap in gemeenschap van goederen?

Huwelijk of partnerschap in gemeenschap van goederen Hierin vallen alle bezittingen en schulden die vóór het huwelijk of geregistreerd partnerschap van u en uw partner samen waren en alle bezittingen en schulden die u en uw partner tijdens het huwelijk of het geregistreerd partnerschap krijgen.

Wat verandert er fiscaal bij trouwen?

Wanneer je gaat trouwen, of een geregistreerd partnerschap aangaat, verandert je financiële status. Voor de Belastingdienst word je dan automatisch toeslagpartner. Dat wil zeggen dat de inkomens van jou en je partner opgeteld worden en dat over dat opgetelde bedrag jullie totale toeslag berekend wordt.

Wat moet je wijzigen als je getrouwd bent?

Bij het trouwen kun je tegenwoordig je eigen naam behouden. Als je de achternaam van je partner wilt overnemen (of andersom) moet je naar het gemeentehuis. In het geval van een naamswijziging moet namelijk het paspoort, rijbewijs, ID-kaart en andere belangrijke documenten aangepast worden.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven