Wat is sociaal wenselijk gedrag?

Wat is sociaal wenselijk gedrag?

De neiging van mensen om bij het beantwoorden van vragen antwoorden te geven die de werkelijkheid ‘mooier’ voorstellen dan zij is. Het door respondenten afstemmen van hun antwoord op wat ze denken dat gewenst is door hun gesprekspartner om goed over te komen op anderen (en zichzelf).

Hoe ga je om met sociaal wenselijke antwoorden?

Hoe ga je om met sociaal-wenselijke antwoorden?

  1. Ga uit van je voelsprieten.
  2. Ga uit van ‘normaal’
  3. Wees je bewust van jouw rol.
  4. Stel de goede vragen.

Waarom sociaal wenselijk gedrag?

Een pleegkind kan zich verlaten, ongewenst en onzeker voelen. Om hiermee om te gaan, doet het kind vaak extra moeite om aardig gevonden te worden. Of om te voldoen aan verwachtingen van anderen. Dit gedrag heet ook wel sociaal wenselijk gedrag.

Wat is Zelfdeceptie?

Er is sprake van zelfdeceptie als iemand onbewust een onrealistisch beeld van zichzelf heeft. Bij impressiemanagement geeft iemand bewust een bepaald beeld van zichzelf, om zo een positiever beeld te creëren.

Kan een onderzoek valide zijn maar niet betrouwbaar?

Validiteit is niet hetzelfde als betrouwbaarheid: Bij validiteit gaat het om de juistheid van de resultaten. Zo moet je bijvoorbeeld controleren of de weegschaal waarmee je hebt gemeten juist is afgesteld.

Wat als onderzoek niet valide is?

Als je onderzoeksresultaten niet valide zijn en je de validiteit dus niet kunt bewijzen, dan geef je dit aan in de beperkingen in je discussie. Er is dan sprake van systematische fouten (bias) in je studie.

Waarom is mijn onderzoek valide?

Een onderzoek is intern valide als je het onderzoek zodanig goed hebt opgezet en uitgevoerd dat je conclusies voor waar kunnen worden aangenomen. Interne validiteit wordt ook wel methodologische validiteit genoemd. Het zegt dus iets over de kwaliteit van je methode, dataverzameling en analyse.

Is mijn onderzoek generaliseerbaar?

Als een steekproef representatief is, zijn de onderzoeksresultaten geldig voor de populatie (generaliseerbaarheid). Een steekproef is representatief als deze aselect getrokken is en in alle belangrijke kenmerken lijkt op de populatie waarover je uitspraken wilt doen.

Hoe weet je of een onderzoek valide is?

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven