Inhoudsopgave
Wat doet een Zilvernitraatstift?
Zilvernitraat is het zilverzout van salpeterzuur en heeft een cauteriserende en adstringerende werking. Het wordt onder andere gebruikt voor de behandeling van wratten, abnormaal littekenweefsel en hypergranulatie.
Doet Zilvernitraatstift pijn?
Het begint met een gevoelige, rode vlek. Later ontstaan er blaren en kan de huid opengaan. Uiteindelijk komt er een steeds diepere wond. Doorligplekken kunnen veel pijn geven en het kan erg lang duren voordat de wonden verdwijnen.
Hoe lang werkt Zilvernitraatstift?
Tijdens het aanstippen ontstaat er binnen een paar seconden een grijs-witte verkleuring. Het contact tussen het wild vlees en de punt van de zilvernitraatstift mag niet langer dan twee minuten duren. Zilvernitraat geeft zwarte vlekken op kleding, vloerbedekking en beddengoed.
Wat doet Brandzalf?
Het voorkomt zo ernstige huidbeschadiging. Bij vergiftiging door fluorwaterstofzuur op de huid, bijvoorbeeld door een ongeluk op het werk. Fluorwaterstofzuur wordt onder meer gebruikt om gevels en velgen schoon te maken. Na het ongeluk: direct de huid spoelen met veel lauw stromend water, maximaal 5 minuten.
Wat moet er gebeuren bij Hypergranulatie?
Hypergranulatie kan ontstaan door infectie, of door te lang doorbehandelen met granulatieweefsel bevorderende wondbedekkers zoals hydrocolloïden. Het kan worden behandeld met chirurgische technieken (egaliseren met een mesje, curetteren) of worden aangestipt met zilvernitraat.
Hoe stip je wild vlees aan?
Aanstippen hypergranulatieweefsel (‘wild vlees’) met een zilvernitraatstift. Zo nodig een droog verband aanbrengen. Aanstippen op voorschrift arts. Zilvernitraat tast ook gezond weefsel aan, kan brandwonden veroorzaken, zorg er voor dat de stift de gezonde huid niet raakt.
Hoe lang aanstippen met zilvernitraat?
Het is niet nodig om elk bobbeltje meteen aan te stippen met zilvernitraat. Vaak is één keer aanstippen voldoende, soms dient het herhaald te worden. De behandeling mag na 24 uur herhaald worden. Stip dan alleen het gedeelte aan waarvan de zwarte verkleuring is verdwenen.
Kan wild vlees vanzelf weggaan?
Eens het keloïd gevormd is, zal het niet spontaan in omvang verkleinen. Dat in tegenstelling tot gewone overmatige littekengroei, waarbij de littekenvorming binnen de grenzen van de oorspronkelijke wonde blijft en vaak spontaan verdwijnt binnen 6 tot 12 maanden.
Wat doen brandwond?
Wat kunt u zelf doen bij verbranding?
- Koel direct onder lauw stromend kraanwater.
- Trek ook zo snel mogelijk kleren en sieraden uit zodat u ziet waar de brandwond zit.
- Raak de brandwond als het kan niet aan.
- Smeer niets op de brandwond.
- Afdekken van een droge, rode plek is niet nodig.
Wat te doen bij Hypergranulatie bij stoma?
Bij elke wond kan wild vlees groeien, ook rond de stoma. Deze bobbeltjes zijn onschuldig. Als deze bobbeltjes ervoor zorgen dat je het stomamateriaal niet goed kunt bevestigen, neem dan contact op met je stomaverpleegkundige. De arts of stomaverpleegkundige kan de bobbeltjes aanstippen zodat ze verdwijnen.
Hoe behandel je Granulatieweefsel?
Therapie: eventuele infectie bestrijden; hypergranulatieweefsel curetteren, wegsnijden tot in niveau huid, zomogelijk transplanteren, eventueel lokale steroïden klasse IV (Dermovate crème) of aanstippen met een zilvernitraatstift. Sterke corticosteroïden werken meestal goed, dit is een optie die onvoldoende bekend is.