Hoeveel verdient Nederland aan boeren?

Hoeveel verdient Nederland aan boeren?

Boeren zorgden in 2019 voor 1,4 procent van ons totale 812 miljard euro tellende nationale inkomen, tien jaar eerder was dat 1,3 procent. Ook de werkgelegenheid daalde sinds 2012 nauwelijks meer. Op alle land-, vee- en tuinbouwbedrijven werken bijna 200.000 mensen, 132.000 mannen en 64.000 vrouwen.

Hoeveel subsidie krijgt een boer per hectare?

€488 mln komt uit de zogenoemde ‘basisbetalingsregeling’, puur omdat boeren grond hebben. Deze subsidie per hectare bedroeg in 2018 in Nederland €267,34. De Europese toeslag voor ‘klimaat- en milieuvriendelijke landbouwpraktijken’ krikte het bedrag voor Nederlandse boeren op naar afgerond €380 per hectare.

Hoeveel subsidie per hectare?

Vaststaat dat de agrarische sector jaarlijks 750 miljoen euro aan landbouwsubsidies binnen harkt, afkomstig van de Europese Unie. Voor het grootste deel gaat dat om een vast bedrag (260 euro) dat een boer krijgt per hectare landbouwgrond.

Wat verdient Nederland aan landbouw?

De exportwaarde van de agrosector bedroeg in 2014 ruim 45 miljard euro. Dit is de export van alle landbouwbedrijven, de drank- en voedingsmiddelenindustrie en de agro-gerelateerde maakindustrie. Nederland verdiende bijna 29 miljard euro aan de export van deze sector.

Hoeveel verdient Nederland aan landbouw?

De toegevoegde waarde van het totale agrocomplex bedroeg in 2018 circa 49 miljard euro. Daarmee draagt het agrocomplex ongeveer 6,4 procent bij aan het bruto binnenlands product (bbp).

Hoeveel subsidie gaat er naar boeren?

Tot nu toe is de steun die een boer krijgt afhankelijk van de oppervlakte van zijn land. Dat gaat veranderen. De inkomenssteun wordt flexibel. 20 procent, en twee jaar later 25 procent van de inkomenssteun wordt afhankelijk van de vraag hoe duurzaam de boer te werk gaat.

Hoeveel subsidie gaat naar boeren?

Er zijn in de EU bijna 6,3 miljoen boeren die inkomenssteun ontvangen. Vaak gaat het om een aanzienlijk deel van hun totale inkomen. Gemiddeld over de laatste tien jaar bedraagt het percentage bijna 50%. Het niveau van inkomenssteun kan van bedrijf tot bedrijf, van land tot land en van regio tot regio fors verschillen.

Hoeveel van de Nederlandse landbouw wordt geexporteerd?

Nederland exporteerde in 2020 voor 95,6 miljard euro aan landbouwgoederen. Dit is een lichte stijging van 1,0% ten opzichte van 2019 (94,6 miljard euro) en vooral het gevolg van een hogere wederuitvoer van landbouwgoederen van buitenlandse makelij.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven