Inhoudsopgave
Hoe moet je omgaan met iemand die zich snijdt?
Automutilatie en suïcidaliteit gaan vaak gepaard met gevoelens van schuld en schaamte. En er rust een taboe op om hier vrij oven te praten. Als je wat meer wilt weten hoe je met iemand in gesprek kan gaan over gedachten zelfdoding, kan jij contact opnemen met de overleg- en advieslijn van 113.
Waarom snijdt iemand?
De oorzaak van automutilatie verschilt per geval. Sommigen kampen met een depressie, anderen met angsten als gevolg van een trauma als seksueel misbruik of hebben een psychische stoornis. Snijden geeft dan rust of een gevoel van controle, vertelt psycholoog Dominique Maciejewski.
Wat doe je als je dochter zichzelf snijdt?
Als je je zorgen maakt dat je zoon/dochter zichzelf opzettelijk verwond, is de eerste stap altijd praten en steun bieden.
- Praat open en eerlijk over zelfverwonding.
- Uit zeker geen beschuldigen, en dwing hem/haar niet om te stoppen.
- Focus niet te fel op de wonden.
Wat kun je doen aan automutilatie?
Zelfbeschadiging stoppen
- Wat kun je als ouder doen? Laat weten dat je er bent voor je kind.
- Hulp zoeken. Als je hulp wilt voor je zoon of dochter, praat dan met de huisarts.
- Denk aan jezelf. Probeer zelf ook een luisterend oor te vinden.
- Meer informatie en steun.
Hoe haal je een litteken weg?
Littekens verminderen doe je zo
- Pulk niet aan je (helende) huid. Het kan even duren tot een litteken ‘klaar’ is, dus maak je geen zorgen als het hard aanvoelt of er een beetje heftig uitziet.
- Masseren.
- Citroensap.
- Blijf uit de zon.
- Verzorg je huid van buitenaf.
- Verzorg je huid van binnenuit.
- Littekencrèmes.
Wat valt onder zelfverwonding?
Zelfbeschadiging is het zichzelf lichamelijke verwondingen of schade toebrengen in een zich herhalend patroon, zonder bewuste suïcidale intentie. Het is vaak een uiting van een intense, overweldigende golf aan emoties of leegte die voor degene die zich beschadigt nauwelijks te verdragen is.
Hoe gevaarlijk is jezelf snijden?
Jezelf verwonden voelt voor sommige mensen fijn. Het werkt tijdelijk en daarom kan het ook verslavend zijn. Een andere reden waarom het verslavend werkt, is omdat je lichaam hormonen aanmaakt tegen de pijn: endorfine. Omdat je lichaam daaraan went, moet je jezelf steeds meer en vaker pijn doen.
Waarom beschadigd ik mezelf?
Er is niet één reden waarom mensen zichzelf beschadigen. Iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal. Wanneer je jezelf beschadigt is dit een overlevingsstrategie. Je reageert spanningen en emoties dan af op je eigen lichaam.
Wat doet zelfbeschadiging met je?
Wat is zelfbeschadiging? Zelfbeschadiging is het zichzelf lichamelijke verwondingen of schade toebrengen in een zich herhalend patroon, zonder bewuste suïcidale intentie. Het is vaak een uiting van een intense, overweldigende golf aan emoties of leegte die voor degene die zich beschadigt nauwelijks te verdragen is.
Wat is de oorzaak van zelfverminking?
Waarom zelfverminking?
Zelfverwonding helpt voor sommige mensen soms om zichzelf voor een korte tijd beter te voelen. Jezelf pijn doen werkt een beetje zoals alcohol drinken. Eerst komen er stoffen in je lichaam vrij die de pijn wat minderen en je beter doen voelen.
Hoe lang duurt het voor een litteken weg is?
Je hebt meerdere soorten littekens: atrofisch, hypertrofisch, keloïd en acne littekens. Het kan zeker één tot anderhalf jaar duren voordat een litteken is ‘uitgerijpt’ en dus het eindresultaat heeft bereikt. Door masseren kan een litteken mooier genezen.