Wat zijn de taken van de burgemeester?

Wat zijn de taken van de burgemeester?

De burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in de gemeente. Hij moet voorkomen dat er overlast is, en ordeverstoringen bestrijden. Hij mag openbare bijeenkomsten verbieden als er geen garantie voor de veiligheid is. De burgemeester heeft daartoe het gezag over de politie en de brandweer.

Wie is verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde?

Handhaving: bevoegdheden burgemeester Artikel 172 Gemeentewet belast de burgemeester met de handhaving van de openbare orde onder gewone omstandigheden. Daarnaast kan de burgemeester in uitzonderlijke situaties en buitengewone omstandigheden een noodbevel uitvaardigen of een noodverordening vaststellen.

Wie is verantwoordelijk voor de burgemeester?

De burgemeester is voorzitter van de gemeenteraad en kan tijdens de vergadering aan de beraadslagingen deelnemen. Als voorzitter draagt hij zorg voor de orde tijdens de vergadering. Het college van burgemeester en wethouders is verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van de gemeente.

Wat valt onder verstoring van de openbare orde?

Wat onder openbare orde moet worden verstaan verschilt naar plaats, situatie en tijd. ‘ In 2010 gaf de Nederlandse regering een uitleg van wat een verstoring van de openbare orde is. Het gaat vaak om strafbare feiten, variërend van overtredingen van de APV tot misdrijven zoals de vernieling van auto’s of bushokjes.

Wat is de functie van de wethouder?

Iedere wethouder heeft zijn eigen taakgebied, bijvoorbeeld onderwijs of financiën. De wethouder komt op voor de belangen van zijn taakgebied. Wethouders hebben hierover overleg met ambtenaren van het Rijk en de provincie. Ze hebben ook gesprekken met bewoners, bedrijven en organisaties.

Wie is onze burgemeester?

De burgemeester staat aan het hoofd van de gemeente. Hij is ook de vertegenwoordiger van de regering. In de Vlaamse gemeenten benoemt de Vlaamse Regering de burgemeester uit de verkozen gemeenteraadsleden met de Belgische nationaliteit. Daarnaast is een benoeming buiten de raad mogelijk.

Wat betekent handhaving van de openbare orde?

De functie handhaving van de openbare orde is één van de essentiële taken van een lokale politiedienst. de openbare gezondheid beoogt de afwezigheid van ziekten door de handhaving van de hygiëne en door het vrijwaren van een kwalitatief leefmilieu.

Wat is publieke veiligheid?

Veiligheid in het openbare leven die in gevaar kan komen door bijvoorbeeld rampen, oorlogen of gedragingen van groepen mensen.

Wie ontslaat de burgemeester?

1. De burgemeester kan te allen tijde bij koninklijk besluit op voordracht van Onze Minister worden ontslagen. 2. Indien sprake is van een verstoorde verhouding tussen de burgemeester en de raad, kan de raad, door tussenkomst van de commissaris van de Koning, een aanbeveling tot ontslag zenden aan Onze Minister.

Wie is de burgemeester van Amsterdam?

Femke Halsemasinds 2018
Amsterdam/Mayor

Wat is gevaar voor de openbare orde?

In Nederland wordt als gevaar voor de openbare orde aangemerkt ‘iedere door de korpschef bevestigde verdenking en veroordeling ter zake van een naar nationaal recht als misdrijf strafbaar feit’.

Wat doet wethouder ruimtelijke ordening?

Verder is er een wethouder verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening en één voor sociale zaken en werkgelegenheid. Onder sociale zaken en werkgelegenheid valt de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de Participatiewet, waar de gemeente voor verantwoordelijk is.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven