Welke schade vergoeden bij wanprestatie?

Welke schade vergoeden bij wanprestatie?

Recht op schadevergoeding Iedere schuldeiser heeft in de eerste plaats recht op nakoming. Maar als er sprake is wanprestatie kan hij in plaats van nakoming ook schadevergoeding vorderen. Als schadevergoeding naast nakoming wordt gevorderd spreekt men van aanvullende of bijkomende schadevergoeding.

Wat is een toerekenbare tekortkoming?

De situatie waarbij het een schuldenaar kan worden toegerekend dat hij een verbintenis uit de overeenkomst niet nakomt. In dat geval is er geen sprake van een overmachtssituatie.

Wat zijn de 4 voorwaarden voor schadevergoeding ogv wanprestatie?

Wanprestatie – Conclusie Dat zijn: nakoming met schadevergoeding, opschorting van de verplichtingen, vervangende schadevergoeding en het ontbinden van de overeenkomst.

Kan nakoming worden gevorderd bij wanprestatie?

Nakoming of vervangende schadevergoeding vorderen De wederpartij kan nakoming van de overeenkomst vorderen. Dit betekent dat de gemaakte afspraken alsnog moeten worden nagekomen. Er kan daarnaast ook nog een schadevergoeding voor de schade die is ontstaan door de wanprestatie worden gevorderd.

Wat is aanvullende schade?

Aanvullende schadevergoeding is schadevergoeding die wordt gevorderd naast de nakoming van de prestatie bijvoorbeeld vanwege te laat of niet deugdelijk presteren. Het is ook mogelijk om schadevergoeding te vorderen in plaats van nakoming van de prestatie.

Welke vormen van schadevergoeding bestaan er in geval van niet nakoming?

Vertragingsschade en bijkomende schade samen zijn als aanvullende schadevergoeding te kwalificeren. Bij blijvende onmogelijke nakoming zal vervangende schadevergoeding worden gevorderd. Voor andere gevallen, waarin de prestatie nog mogelijk is, komt op grond van art. 6:85 BW vertragingsschade in aanmerking.

Wat is een verwijtbare tekortkoming?

Alle gevallen waarin hetgeen de schuldenaar verricht in enig opzicht achter blijft bij hetgeen de verbintenis vergt, ongeacht of deze handelwijze de schuldenaar toerekenbaar is of niet. Een tekortkoming die de schuldenaar kan worden toegerekend levert een. » Meer over wanprestatie wanprestatie op.

Wat is een tekortkoming in de nakoming?

Tekortkoming in de nakoming (ook wel: wanprestatie) houdt in dat een wederpartij een afspraak uit de overeenkomst niet, of niet behoorlijk is nagekomen.

Wat kun je doen als een schuldenaar zijn verbintenis niet nakomt?

Wat kan ik doen als een overeenkomst niet wordt nagekomen?

  • Ingebrekestelling (en nakoming) U dient eerst uw wederpartij een bericht te sturen waarin u hem een redelijke termijn geeft om alsnog de overeenkomst na te komen.
  • Ontbinding en (vervangende) schadevergoeding.
  • Opschorting.
  • Nakoming.
  • Beslag.
  • Overeenkomst.
  • Rechter.

Wat zijn de vereisten om schadevergoeding te vorderen in geval van niet nakoming van een overeenkomst?

Wanneer nakoming blijvend onmogelijk is, is geen verzuim nodig en kan direct schadevergoeding worden gevorderd. Is nakoming wel nog mogelijk, direct of na enige tijd, dan moet de wederpartij eerst in verzuim zijn voordat schadevergoeding kan worden verkregen.

Wat is een aanvullende schadevergoeding?

Schadevergoeding die kan worden gevorderd naast nakoming, ontbinding of vervangende schadevergoeding. Bij de vordering tot aanvullende schadevergoeding maakt men onderscheid in twee soorten schade, namelijk vertragingsschade en gevolgschade.

Wat is verzuim bij wanprestatie?

Verzuim is een toestand waarin een schuldenaar een overeenkomst niet nakomt. Verzuim kan van rechtswege intreden of nadat een schuldenaar in gebreke is gesteld. Aan verzuim zijn belangrijke rechtsgevolgen gekoppeld.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven