Wat is het noodnummer in Belgie?

Wat is het noodnummer in Belgie?

Het noodnummer “112” is het unieke noodnummer dat in alle landen van de Europese Unie actief is, dus ook in België (vergelijk met het unieke noodnummer “911” in de Verenigde Staten). Jaren geleden kon dit noodnummer enkel gebruikt worden via gsm, maar vandaag de dag kan je met elk toestel naar “112” bellen.

Wat doet de 112?

“112” is het Europese noodnummer waarnaar mensen in nood in alle 27 lidstaten van de Europese Unie 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 kunnen bellen om onmiddellijke hulp te krijgen van de brandweer, een medisch team of de politie. Je kan het nummer 112 bellen met een vaste of mobiele telefoon.

Kan je 112 bellen als er brand uitbreekt?

112 een gratis nummer is. …je 112 moet bellen als je getuige bent van een ernstig ongeval met gewonden. …je 112 moet bellen als iemand in een voertuig gekneld zit en geëvacueerd moet worden. …je 112 moet bellen als er brand uitbreekt of er rook te zien is. …je 112 moet bellen als er een gevaarlijk of groot dier …

Wie krijg je aan de lijn als je 112 belt?

Als je in Europa op reis bent, dan kan je 112 bellen voor zowel de brandweer, een medisch team als de politie.

Welk is het noodnummer?

112: Europees noodnummer voor dringende hulp Het nummer 112 bel je bij een noodsituatie. Je komt terecht bij de provinciale 100-centrale van de hulpdiensten, die de politie, de brandweer of een medisch team ter plaatse kunnen sturen.

Waarom is het noodnummer 112?

Nog later werd het Europese noodnummer 112 ingevoerd, dat parallel werd gesteld met het nummer 100. Dankzij het centraliseren van de dringende hulpvragen en het uniforme oproepnummer voor het hele land, kon er gemakkelijker en efficiënter een beroep gedaan worden op brandweer, politie en medische hulpverlening.

Wat zeg je als je een noodnummer belt?

6Beschrijf wat er is gebeurd (brand, ongeval, agressie, inbraak, hartaanval, enz.). 7Geef aan of er mensen in gevaar of gewonden zijn en hoeveel. 8Haak niet in vooraleer de operator zegt dat je mag inhaken. Hou ook je telefoonlijn vrij zodat de operator je kan terugbellen als hij meer informatie nodig heeft.

Kan je 112 bellen als je geen bereik hebt?

Bellen naar 112 is bovendien gratis. Ook zonder simkaart of met een ongeldige simkaart kun je het alarmnummer bellen. Hierdoor kun je altijd 112 bellen, ook als je bij je eigen provider geen bereik hebt.

Wat moet je doen als je twijfelt om een noodnummer te bellen?

Let wel, het is nooit strafbaar om het noodnummer te bellen. Twijfel je, bel dan altijd 101. Voor alle politiehulp die niet dringend is, bv. registratie van je fiets, aanvraag afwezigheidstoezicht, huisbezoek aan nieuwe inwoners,…

Wat zegt de centralist als je 112 belt?

Bel je 112, dan krijg je binnen 10 seconden een centralist aan de lijn. Hij of zij vraagt: “Wil je politie, brandweer of ambulance spreken?” Je wordt meteen doorgeschakeld naar de juiste instantie; Als je alles verteld hebt, schat de centralist in hoe dringend de melding is en of het ècht om een 112melding gaat.

Welke informatie geef je door als je 112 belt?

Wanneer u 112 belt, geef dan door: wat er aan de hand is; waar er hulp nodig is; welke hulpdienst er nodig lijkt te zijn: politie, brandweer of ambulance.

Wat gebeurt er als je 112 belt in het buitenland?

1 noodnummer binnen Europese Unie Belt u in het buitenland naar 112? Dan wordt u doorgeschakeld naar de dichtstbijzijnde alarmcentrale.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven