Hoeveel moties zijn er dit jaar in de Tweede Kamer ingediend?

Hoeveel moties zijn er dit jaar in de Tweede Kamer ingediend?

Jaarlijks dienen de leden van de Tweede Kamer enkele honderden moties in, waarvan minder dan de helft wordt aangenomen. In 2018 zijn het meeste aantal moties ooit ingediend. Er werd gestemd over maar liefst 4141 moties….Tweede Kamer.

Jaar Aantal moties
2009 2616
2010 1734
2017 2471
2018 4141

Wat is de functie van de 2e kamer?

De Tweede Kamer heeft twee hoofdtaken: de regering controleren en wetten maken. De belangrijkste taak van de Eerste Kamer is het beoordelen van wetsvoorstellen die de Tweede Kamer heeft goedgekeurd.

Wat houdt het recht van motie in?

Een motie van wantrouwen jegens een of meer bestuursleden (of het gehele bestuur) is een motie die dient om het vertrouwen in de betreffende bestuursleden op te zeggen. Een dergelijke motie is niet tegen de bewindspersoon gericht, maar tegen het beleid. Aanname ervan leidt niet altijd tot aftreden.

Wie stelt Kamervragen?

Het stellen van Kamervragen is een procedure van het parlement als onderdeel van het democratische proces, waarbij een lid van de Eerste Kamer of Tweede Kamer vragen stelt aan de regering. Het is een van de meest gebruikte middelen om de regering te controleren.

Wat zijn de hoofdtaken van de Tweede Kamer?

De Tweede Kamer heeft twee hoofdtaken: de regering controleren en wetten maken. De belangrijkste taak van de Eerste Kamer is het beoordelen van wetsvoorstellen die de Tweede Kamer heeft goedgekeurd. Van het recht de regering te controleren maakt de Eerste Kamer maar beperkt gebruik. De twee Kamers vormen samen de Staten-Generaal (het parlement).

Wanneer gaat de Tweede Kamer weer open voor publiek?

26 augustus 2020. De Tweede Kamer hervat met ingang van 1 september 2020 nagenoeg volledig het parlementaire werk. Ook gaat de Kamer weer in beperkte mate open voor publiek. Dat schrijft Voorzitter Khadija Arib vandaag in een brief aan de Kamerleden. Meer nieuws uit de Kamer.

Wat is de bevoegdheid van de eerste en Tweede Kamer?

De Eerste en de Tweede Kamer hebben het recht om de staatsuitgaven (de rijksbegroting) en de staatsinkomsten (de belastingheffing) te beoordelen en daarna te verwerpen of goed te keuren. Zo bepalen zij samen met de regering hoeveel geld de overheid zal uitgeven en waaraan zij dit zal besteden.

Wie kan de Tweede Kamer ter verantwoording roepen?

Ieder Kamerlid mag een minister of staatssecretaris om informatie vragen of ter verantwoording roepen (ook over zaken die niet aan de orde zijn). Zij doen dit onder andere door mondelinge of schriftelijke vragen stellen. De verantwoordelijke personen uit de regering zijn verplicht op vragen van Kamerleden in te gaan.

Wat mag de Eerste Kamer wel en de Tweede Kamer niet?

De wetgevende taak van de Eerste Kamer houdt in dat zij wetsvoorstellen die de Tweede Kamer heeft aangenomen, ook moet goedkeuren. Pas daarna kan een wetsvoorstel ook werkelijk een wet worden. De Eerste Kamer kan geen wijzigingen aanbrengen in een wetsvoorstel, maar een voorstel alleen goedkeuren of verwerpen.

Wat zijn de rechten van de 2e kamer?

Rechten Eerste en Tweede Kamer

  • Budgetrecht. De Eerste en Tweede Kamer hebben het recht om de inkomsten en uitgaven van het Rijk te beoordelen en daarna te verwerpen of goed te keuren.
  • Initiatiefrecht.
  • Recht van amendement.
  • Onderzoek- en enquêterecht.
  • Vragenrecht.
  • Recht om moties in te dienen.

Wat houdt een motie van afkeuring in?

Een motie van afkeuring is een motie die de Nederlandse Eerste of Tweede Kamer kan aannemen tegen het gevoerde beleid van een bewindspersoon of het gehele kabinet. Een motie van wantrouwen is daarentegen gericht tegen de persoon zelf. Een motie van treurnis is dan weer lichter dan een motie van afkeuring.

Wie kan een minister ter verantwoording roepen?

Artikel 42 van de Grondwet bepaalt sindsdien dat de Koning onschendbaar is. Dit betekent dat ministers sinds 1848 verantwoordelijk zijn voor het (politieke) handelen van de Koning. Door dit alles kan het parlement vanaf 1848 de ministers ter verantwoording roepen.

Welke rechten heeft de Tweede Kamer om een minister te controleren?

Bij die controlerende taak wordt gebruikgemaakt van het recht op inlichtingen, een recht dat ieder individueel Tweede Kamerlid heeft en dat is vastgelegd in de Grondwet. De regering is verplicht om ieder individueel Kamerlid de inlichtingen te geven waar hij of zij om vraagt.

Wat het verschil is tussen de Eerste en Tweede Kamer?

Verschil met Tweede Kamer Tweede Kamerleden zijn fulltime beroepspolitici, terwijl Eerste Kamerleden deeltijdpolitici zijn, die dikwijls nog andere functies bekleden. Zij kan daardoor wat onafhankelijker opereren dan de Tweede Kamer. Ten aanzien van de wetsvoorstellen heeft zij een heroverwegende functie.

Wat is de betekenis van Tweede Kamer?

De Tweede Kamer der Staten-Generaal, kortweg de Tweede Kamer, vormt samen met de Eerste Kamer de Nederlandse Staten-Generaal, de landelijke volksvertegenwoordiging voor Nederland.

Welke politici hebben het recht om wetsvoorstellen in te dienen?

Tweede Kamerleden hebben het recht om zelf een voorstel voor een wet aan de Tweede Kamer aan te bieden: het recht van initiatief. Belangrijk verschil is dat de initiatiefnemers het voorstel in de Tweede en de Eerste Kamer verdedigen. …

Wat is een motie in gemeenteraad?

De gemeenteraad bepaalt in hoofdlijnen het gemeentebeleid en controleert of het college het gemeentebeleid goed uitvoert. Om deze taken te kunnen uitvoeren beschikt de gemeenteraad over een aantal middelen. Door middel van een motie spreekt de raad een oordeel uit of doet hij een wens of verzoek aan het college. …

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven