Inhoudsopgave
Hoe herken ik ouderenmishandeling?
Signalen die op ouderenmishandeling kunnen wijzen, zijn bijvoorbeeld:
- zichtbaar letsel;
- overdreven schrikreactie bij een onverwachte aanraking;
- onsamenhangende verklaringen over verwondingen;
- depressies of onverklaarbare angst;
- schichtig of teruggetrokken gedrag;
- onverklaarbare uitgaven;
Wat te doen bij ouderenmishandeling?
U kunt ouderenmishandeling in huiselijke kring melden bij Veilig Thuis. Dit is het advies- en meldpunt voor iedereen die met huiselijk geweld te maken heeft of krijgt. Ook als u alleen een vermoeden heeft van ouderenmishandeling, kunt u dit melden.
Wat zijn de gevolgen van ouderenmishandeling?
Naast (ernstig) lichamelijk letsel, kan ouderenmishandeling leiden tot:
- Psychosomatische klachten (lichamelijke klachten die hun oorsprong vinden in psychische problemen)
- Eenzaamheid.
- Depressie.
- Angststoornissen.
- Zelfdoding.
Wat valt er onder ouderenmishandeling?
Veelgestelde vragen over mishandeling van ouderen Onder ouderenmishandeling vallen lichamelijke en geestelijke mishandeling, verwaarlozing, financiële uitbuiting en seksueel misbruik.
Wat is Financiele mishandeling?
Financieel misbruik is ongewenst en ongeoorloofd gebruik van geld en/of goederen of andere bezittingen van een oudere door iemand uit de huiselijke kring. De mate kan variëren van het zich niet-realiseren tot aan een strafbaar feit.
Welke wet en regelgeving is er rondom ouderenmishandeling?
De KNMG-meldcode is gebaseerd op het verplichte Basismodel meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling en is toegespitst op de situatie dat sprake is van een arts-patiëntrelatie. Deze meldcode biedt een goede leidraad voor de zorgprofessional die te maken krijgt met een vermoeden op ouderenmishandeling.
Wat is geestelijke mishandeling?
Wordt u door iemand in uw omgeving gekleineerd, geïntimideerd of gepest? Dan kan er sprake zijn van geestelijke mishandeling. Geestelijke mishandeling wordt ook wel psychische of emotionele mishandeling genoemd. Langdurige en herhaalde geestelijke mishandeling levert grote spanningen op.
Waarom ouderenmishandeling?
Oorzaken van ouderenmishandeling Er kan sprake zijn van opzettelijke mishandeling, maar dit is vaak niet altijd het geval. Soms kunnen mensen de zorg voor hun naasten (mantelzorg) of voor cliënten niet meer aan. Hun gedrag kan dan ontsporen. Dit kan leiden tot onverantwoorde zorg.
Hoe vaak komt ouderenmishandeling voor?
Ouderenmishandeling komt in Nederland regelmatig voor. Eén op de twintig ouderen boven de 65 jaar wordt herhaaldelijk mishandeld. Soms gebeurt dit door een beroepskracht, maar meestal door een familie- of gezinslid of andere bekende.
Wat valt onder misbruik?
Seksueel misbruik bestaat uit alle seksuele aanrakingen of handelingen die een volwassene een kind opdringt. Dit varieert van begluurd worden of moeten toezien bij seksuele handelingen van de volwassene tot betasting en verkrachting.
Welke 4 factoren vergroten het risico op het financieel misbruik van ouderen?
Risicofactoren
- Onwetendheid. Geen kennis en kunde van het digitaal bankverkeer waardoor men financiële en administratieve zaken over laat aan anderen.
- Loyaliteit en familiebanden.
- Fysieke beperkingen.
- Sociale beperkingen.
- Psychische problemen.
- Laagbegaafd of laaggeletterd zijn of cognitieve veranderingen.