Inhoudsopgave
Waarom zweet ik zoveel onder mijn oksels?
Bacteriën op de huid kunnen het zweet veranderen in stoffen die je wel ruikt. Bij stress, spanning en emoties zweet u vooral in de handpalmen, voetzolen en oksels. In de puberteit ontstaan extra zweetkliertjes bij de oksels, lippen, tepels en geslachtsdelen. Deze maken zweet en geurstoffen die persoonlijk zijn.
Waarom zweet ik ineens zoveel?
Je kunt ook last krijgen van plotselinge hevige zweetaanvallen. Oorzaken van overmatig zweten zijn bijvoorbeeld zenuwen of de invloed van hormonen. Ook bepaalde aandoeningen kunnen leiden tot overmatig zweten, zoals chronische infecties, bloedziekten, schildklierproblemen, diabetes mellitus en kanker.
Wat te doen tegen overmatig zweten gezicht?
Wel zijn er dingen die je kunt doen om overmatig transpireren op je hoofd te verminderen:
- Ga vaker sporten. Ja, je gaat ervan zweten.
- Draag lichte kleding van natuurlijke materialen. Bij warm weer houdt kleding van een materiaal als linnen je koel.
- Vermijd cafeïne en pittig eten.
- Ontspan.
- Vraag je huisarts om advies.
Waar zweet je het meest?
Over het gehele lichaam hebben we zweetklieren (in totaal twee tot vier miljoen), maar alleen de zogeheten apocriene zweetklieren in de oksels, rond de anus en rond de tepels produceren de bekende zweetlucht. Dit type zweetklier wordt pas actief in de puberteit.
Hoe kun je het beste je oksels scheren?
Je oksels scheren doe je zo
- Altijd eerst exfoliërenWelk lichaamsdeel je ook aanpakt, vooraf exfoliëren is een must.
- Scheer ’s avondsEen scheerbeurt kan je huid heel gevoelig maken, dus geef je oksels ’s nachts de tijd om te herstellen.
Wat is normaal zweten?
Normaal verliest iemand ongeveer 500-750 ml vocht per dag via de huid en de ademhaling. Bij veel zweten kan iemand wel een paar liter of meer per dag verliezen. Dat gebeurt vooral ’s avonds en ’s nachts. Aanvallen van hevig zweten kunnen ook voorkomen tijdens ‘opvliegers’.
Bij stress, spanning en emoties zweet u vooral in de handpalmen, voetzolen en oksels. In de puberteit ontstaan extra zweetkliertjes bij de oksels, lippen, tepels en geslachtsdelen. Deze maken zweet en geurstoffen die persoonlijk zijn. Soms kunt u even meer zweten.
Wat doen tegen stink oksels?
Wat te doen tegen stinkende oksels?
- Persoonlijke hygiëne.
- Scheren oksels (haar houdt geur vast)
- Schone kleding.
- Geen synthetische kleding.
- Voorzichtig met cafeïne, alcohol en pittig eten.
- Anti-transpirant.
- Okselpads.
- Talkpoeder.
Wat is een goed werkende deo?
Ga dan voor een deodorant van Dove. De goede deodorants uit de ‘Go Fresh’ set beloven tot wel 48 uur bescherming. Bovendien bevatten de deo’s van Dove geen alcohol, waardoor hij zacht is voor de huid. Je kunt hem dus ook na het scheren pijnloos onder de oksels spuiten.
Welk orgaan produceert zweet?
Apocriene zweetklieren verspreiden de bekende zweetlucht. Ze bevinden zich niet over het gehele lichaam, maar in bepaalde regio’s van de huid. Dit zijn de oksels, de huid rond de anus en rond de tepels. Meestal komen deze klieren uit in de haarzakjes en verspreiden hierdoor het zweet grotendeels via de haren.