Inhoudsopgave
Wat te doen als je ontslag krijgt?
Hoger beroep en cassatie bij ontslag Bent u het niet eens met de uitspraak van de kantonrechter over de opzegging of ontbinding van de arbeidsovereenkomst? Dan kunt u hoger beroep (en cassatie) instellen.
Kan ik vragen om ontslagen te worden?
Hoe vreemd dit ook mag lijken, op een dag kunt u als werkgever te maken krijgen met een werknemer die u vraagt hem te ontslaan. Er kan sprake zijn van een werknemer die bij een andere werkgever zou willen werken maar daartoe uitkeringsgerechtigde werkloze moet zijn.
Kan ik bezwaar maken tegen ontslag?
Ontslag aanvechten Ga dan na of uw werkgever een verzoek indiende bij het UWV om uw arbeidsovereenkomst op te mogen zeggen. Diende uw werkgever nog geen verzoek in bij het UWV of de kantonrechter, stuur dan een aangetekende brief waarin u duidelijk maakt dat u bezwaar maakt om uw arbeidsovereenkomst te beëindigen.
Wat te doen bij ontslag werknemer?
Je plichten als werkgever
- Vormvoorschriften: je deelt het ontslag best mee per aangetekende brief, ondertekend door een bevoegde persoon.
- Motivatie: in principe volstaat het om het begin en duur van de opzegperiode te vermelden.
Wat kun je vragen bij ontslag?
Krijg je te horen dat jouw werkgever je wil ontslaan, dan is het belangrijk om jezelf drie vragen te stellen. Word ik terecht ontslagen? Heb ik recht op een transitievergoeding? Komt mijn WW-uitkering in gevaar?
Kan ik WW aanvragen als ik zelf ontslag neem?
Als u zelf ontslag neemt, kunt u meestal geen WW-uitkering krijgen omdat u zelf verantwoordelijk bent voor uw werkloosheid. Het is daarom verstandig om juridisch advies te vragen bij een rechtshulpverlener voordat u ontslag neemt.
Kan ik me laten ontslaan?
Bij ontslag met wederzijds goedvinden, leggen u en uw werkgever alle afspraken over het ontslag schriftelijk vast in een vaststellingsovereenkomst, ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd. Deze overeenkomst is het bewijs van de afspraken die u samen maakt.
Hoeveel krijg ik uitbetaald bij ontslag?
De schadevergoeding die de werkgever of werknemer die het contract verbreekt moet betalen is gelijk aan het ‘lopend brutoloon’ dat overeenstemt met de duur van de opzeggingstermijn die normaal gegolden had. Om precies te zijn moeten we spreken over ‘lopend loon en voordelen verworven krachtens de overeenkomst’.
Wat als je het niet eens bent met ontslag?
De eerste stap bij het maken van bezwaar tegen jouw ontslag, is het schrijven van een bezwaarbrief naar de werkgever. In deze brief laat je weten het niet eens te zijn met het ontslag. Geef in deze brief ook aan dat je beschikbaar bent voor werk. Hou de brief positief en laat zien dat je graag weer aan de slag wil.
Wat is het bezwaar tegen ontslag?
Bezwaar tegen ontslag aantekenen De eerste stap van het bezwaar tegen ontslag is een brief waarin u aangeeft het niet eens te zijn met het ontslag en dat u beschikbaar bent voor werk. Stuur deze brief aangetekend naar uw werkgever. Wanneer u het ontslagvoorstel mondeling heeft ontvangen, vraag dan om een papieren versie bij uw werkgever.
Wat is een brief voor de bezwaartermijn?
Schrijf voor het einde van de bezwaartermijn een aangetekende brief (voorbeeld bezwaarschrift) aan de instantie die het besluit nam. Een instantie is bijvoorbeeld de gemeente, de Belastingdienst, DUO of UWV. Geef in de brief aan waarom u het niet eens bent met de beslissing en dat u dit graag mondeling wilt uitleggen in een hoorzitting.
Wat is de bezwaartermijn?
Doe dit op tijd, binnen de termijn. Schrijf voor het einde van de bezwaartermijn een aangetekende brief ( voorbeeld bezwaarschrift) aan de instantie die het besluit nam. Een instantie is bijvoorbeeld de gemeente, de Belastingdienst, DUO of UWV. Geef in de brief aan waarom u het niet eens bent met de beslissing en dat u dit graag mondeling wilt
Hoe doe ik een bezwaarschrift?
In een bezwaarschrift legt u uit waarom u het niet eens bent met de beslissing. Doe dit op tijd, binnen de termijn. Schrijf voor het einde van de bezwaartermijn een aangetekende brief ( voorbeeld bezwaarschrift) aan de instantie die het besluit nam. Een instantie is bijvoorbeeld de gemeente, de Belastingdienst, DUO of UWV.