Inhoudsopgave
- 1 Wat zijn de verschijnselen van een hypo?
- 2 Waarom ga je zweten bij een hypo?
- 3 Hoe komt het dat je een hypo krijgt?
- 4 Welke gevolgen kunnen bij kwetsbare ouderen bij zowel een hypo als een hyperglykemie optreden?
- 5 Wat moet je doen als je suikerspiegel te hoog is?
- 6 Wat moet je doen bij een hypo?
- 7 Wat zijn de effecten van een hypo?
Wat zijn de verschijnselen van een hypo?
Een van de eerste verschijnselen is een hongergevoel. Soms heeft u al iets gegeten voor u in de gaten heeft dat er een hypo dreigt. Andere vroege symptomen kunnen zijn: zweten, beven, bleekheid, wazig zien, hartkloppingen en prikkelbaarheid.
Welk symptoom kan zowel een vroeg teken zijn van een hypo als van een hyperglykemie?
Met een hypo is er te weinig suiker in het bloed, met een hyper te veel. In beide gevallen voelt de zorgvrager zich niet fijn. Bij een hypo kan iemand last hebben van onder andere zweten, beven, bleekheid en/of duizeligheid. Bij een hyper kan iemand veel plassen, dorst en een droge tong hebben.
Waarom ga je zweten bij een hypo?
Wat zijn de symptomen van een hypo? Bij een hypo ontstaan verschillende directe klachten door het gebrek aan glucose in de cellen. Dat merk je bijvoorbeeld aan symptomen als prikkelbaarheid, trillen, zweten, hartkloppingen, geeuwen en humeurwisselingen. Wordt de glucosewaarde echt te laag, dan val je flauw.
Wat is waar over een hypo?
Bij een hypo is uw bloedsuiker te laag. Er zit dan te weinig bloedglucose in het bloed. Als uw bloedglucose lager is dan 3,9mmol/l heeft u een hypo. Ook als u geen diabetes heeft kunnen de bloedglucosewaarden onder de 3,9mmol/l raken.
Hoe komt het dat je een hypo krijgt?
Een hypo ontstaat niet zomaar, meestal is er een bepaalde aanleiding of uitlokkende factor. Zo kan een hypo ontstaan als u, in combinatie met insuline, te weinig koolhydraten heeft gegeten, als u meer inspanning heeft verricht dan u had verwacht of na fors alcohol gebruik.
Wat is een hypo en hyper?
De hoeveelheid suiker in het bloed verandert steeds. Dat komt bijvoorbeeld door eten, drinken, bewegen, stress, emoties of een griepje. Een te lage bloedsuikerspiegel heet hypoglykemie, of kort gezegd hypo. Een te hoge bloedsuiker heet hyperglykemie, afgekort tot hyper.
Welke gevolgen kunnen bij kwetsbare ouderen bij zowel een hypo als een hyperglykemie optreden?
Wanneer men te lage bloedglucosewaarden niet op tijd coupeert treden er ook neuroglycopene symptomen op, zoals verwardheid, duizeligheid of een slechter geheugen. Bij ouderen werken de herstelmechanismen minder goed. Hun situatie is vergelijkbaar met hypoglykemie ‘unawareness’.
Wat te eten bij een hyper?
Als u last heeft van een hyper moet u blijven drinken. Vermijd zoete dranken. Het is verstandig om te bewegen. Hierdoor verbranden de spieren het teveel aan suikers.
Wat moet je doen als je suikerspiegel te hoog is?
Bij klachten die passen bij een te hoge bloedsuiker doet u deze dingen:
- Controleer of uw bloedsuiker inderdaad te hoog is. U meet uw bloedsuiker zelf.
- Blijf uw medicijnen nemen.
- Drink genoeg: 1,5 tot 2 liter per dag.
- Probeer gezond te eten.
- Bij koorts, overgeven of diarree: drink extra veel.
Wat zijn hypo’s en hypers?
Hypo’s en hypers. Als je diabetes hebt, zijn er momenten waarop je een te hoge bloedsuiker (hyper) of te lage bloedsuiker (hypo) hebt. Te veel hypo’s en hypers kunnen op den duur voor veel problemen in je lichaam zorgen. Daarom is het is belangrijk dat je ze herkent.
Wat moet je doen bij een hypo?
Wat moet je doen bij een hypo? Een hypo gaat over als je snel iets zoets eet of drinkt (niet light). Neem het liefst suiker in de vorm van glucosetabletten (druivensuiker/dextrose). Een glucosetablet komt namelijk het snelste in het bloed.
Wat moet je doen bij een hyper?
Wat je moet doen bij een hyper hangt af van de glucosewaarde. Soms volstaat extra insuline toedienen volgens het behandelschema en een extra glucosemeting. Heb je vaker een hyper of is je waarde sterk verhoogd, overleg dan met het behandelteam of bel de Diabeter spoedlijn voor (ouders) van patienten met diabetes type 1: 088-2807277, optie 1
Wat zijn de effecten van een hypo?
Hypo = een te lage bloedsuiker. Effecten van een hypo op je lichaam. Hongerig. Je beroerd voelen. Trillen. Angstig. Hartkloppingen. Gevoelloze lippen, tong of vingers. Bleek zien.