Inhoudsopgave
Wat is een zelfsturend team in de zorg?
De essentie van zelfsturing is dat de zorgprofessional, zonder tussenkomst van derden, in staat is om samen met het team alles wat nodig is om het werk goed te kunnen doen zelfstandig kan regelen. Het betekent dat teams alle problemen rond het werk zelf op kunnen lossen.
Wat is zelforganisatie in de zorg?
In een zelfsturing of zelforganisatie zie je dat er meer wordt samengewerkt met andere disciplines en over organisatiegrenzen heen. Dat betekent voor cliënten een integrale aanpak met invalshoeken van verschillende disciplines zodat de beste zorg voor de cliënt ontstaat.
Hoe werkt een zelfsturend team?
Werken in zelfsturende teams geeft de medewerkers meer eigen verantwoordelijkheid, en dus motivatie en betrokkenheid. Op deze manier werken geeft ze veel voldoening, maakt ze trots en zorgt voor persoonlijke ontwikkeling. Voor de organisatie is het daarnaast erg prettig dat de resultaten significant verbeteren.
Wat is het verschil tussen zelfsturing en zelforganisatie?
Het verschil tussen zelforganisatie en zelfsturing zit in wie de kaders en daarmee het doel bepaald. Bij zelforganisatie bepaalt de manager het doel, in samenwerking met het team. Bij zelfsturing doet het team dit zelf en bepaalt dus zelf haar richting. Vaak in multidisciplinaire teams.
Wat houdt een zelfsturend team in?
Betere samenwerking tussen afdelingen: zelfsturende teams bevorderen samenwerking tussen afdelingen. Zo kunnen organisaties sneller reageren op nieuwe innovatieve processen binnen het bedrijf en zich aanpassen aan veranderingen van de eigen dienst en product.
Waarom kaders?
Kaders creëren psychologische veiligheid voor de teams. Naarmate teams groeien in maturiteit kunnen teams steeds meer hun eigen kaders en doelen opstellen. In het begin is het (gezamenlijk) stellen van kaders erg belangrijk voor de psychologische vrijheid en daarmee belangrijk voor zelfsturing.
Waarom zelfsturing?
Zelfsturing en zelforganisatie worden steeds meer gezien als de manier om wendbaarder en daarmee slimmer te organiseren. Alexander legt uit dat het verschil tussen zelfsturing en zelforganisatie zit in wie het doel bepaalt: bij zelfsturing doet het team dit zelf en bij zelforganisatie bepaalt een manager dat.
Waarom zelfsturing niet werkt?
Reden 1: Besluiteloosheid over vakoverstijgende onderwerpen. Zelfsturende teams hebben vaak veel moeite met het oplossen van problemen die niet over vakinhoudelijke zaken gaan. Een voorbeeld is het onderling regelen van vrije dagen.
Wat houdt zelfsturing in?
Een eigen koers kiezen en weten te realiseren in en buiten de organisatie, rekening houdend met de eigen sterke en zwakke kanten, interessen, waarden en ambities.
Wat is belangrijk in een zelfsturend team?
Vertrouwen in de kracht, creativiteit, probleemoplossend vermogen en kennis van medewerkers is de brandstof voor een succesvolle zelfsturende organisatie. Managers (als die er nog zijn) moeten op hun handen zitten en teams daadwerkelijk laten zelforganiseren.
Wat is een zelforganisatie?
Bij zelforganisatie werkt elke groep naar hetzelfde doel van de organisatie toe. De beslissingsbevoegdheid ligt niet bij een hoger management of directie maar is gestructureerd verdeeld binnen het hele proces en door de hele organisatie.
Waarom zelforganisatie?
Zelforganisatie stimuleert een noodzakelijke beweging van “medewerkers beheersen en controleren” naar “kundige professionals vertrouwen”. Een beweging waarin niet meer vóór medewerkers, maar mét medewerkers wordt gedacht over werk. Wanneer zelforganisatie goed uitgevoerd wordt leidt dit tot meer tevreden medewerkers.
Meer verantwoordelijkheid, minder regels Een zelfsturend team is een vaste groep medewerkers die samen verantwoordelijk zijn voor het totale proces van zorg- of dienstverlening. Het team voorziet in en bewaakt de voortgang van het zorgproces, zonder daarbij continu een beroep te doen op de leidinggevenden.
Welke disciplines kunnen er betrokken zijn bij het opstellen van een zorgplan?
Samen met hun directe collega’s bieden zij zorg ‘volgens afspraak’. Ook collega’s van andere disciplines en andere organisaties , bijvoorbeeld casemangers dementie, fysiotherapeuten, huisartsen of activiteitenbegeleiders, worden bij die afspraken betrokken.
Wat maakt het vak verpleegkundige mooi?
Ik ben zelf leerling 4 jaars verpleegkundige en het leuke van dit beroep vind ik dat ik mensen er mee kan helpen met hun beperkingen en ziektes en de waardering die je krijgt van patienten geeft mij een goed gevoel dat ik iets voor ander kan betekenen, natuurlijk maak je in de zorg genoeg nare en vervelende dingen mee …