Inhoudsopgave
Heb ik een onderdak?
Heb ik een onderdak? Of je een onderdak hebt is makkelijk te zien langs de binnenzijde van het dak. Zie je de dakbedekking (leien, dakpannen,..), dan heb je geen onderdak. Zie je een folie, maar is deze beschadigd, hangt hij door of is hij onderbroken, dan is je onderdak aan vernieuwing toe.
Is een onderdak nodig?
Het onderdak is een dampopen folie die aan de koude zijde van het isolatiemateriaal wordt geplaatst, m.a.w. tussen de isolatie en de dakbedekking. Een hellend dak isoleren zonder onderdak heeft weinig nut en wel om volgende redenen: Het onderdak zorgt ervoor dat er geen vuil van buitenaf in je woning kan terechtkomen.
Welk soort onderdak?
Soorten onderdaken
- Stijve platen: houtvezelcement of menuiseriteplaten met geperste cementvezels.
- Half-stijve kunststofplaten: synthetische materialen gemaakt in combinatie van polypropyleen en polyethyleen.
- Soepele kunststoffolie of doek: onderdakfolie in polyethyleen, polyester of polypropyleen te verkrijgen op rol.
Kan je een dak isoleren zonder onderdak?
Is het dak nog in goede staat is en is er geen lekkage aan de dakbedekking, dan is een onderdak geen vereiste om te kunnen/mogen isoleren. Na meer dan 35 jaar ervaring in dakisolatie zonder onderdak is er nog géén enkel schadegeval geweest.
Wat kost een onderdak plaatsen?
Prijs onderdak plaatsen Voor de plaatsing van een onderdak moet je rekenen op een prijs van 10 euro per vierkante meter. Bijkomende kosten zijn o.a. het verwijderen en terugplaatsen van de dakbedekking + het vernieuwen van de pannelatten en tengellatten. Reken hiervoor op zo’n 35 euro per vierkante meter.
Waarom een onderdak?
Een onderdak wordt vlak onder de dakbedekking aangebracht, vandaar ook de benaming. De dakconstructie wordt op deze manier beschermd tegen het binnentreden van vocht, koude lucht en vuil. Een onderdak is tevens ademend, waardoor vocht naar buiten kan verdampen. Dit beschermt uw dak tegen vochtproblemen als condensatie.
Wat is het nut van een onderdak?
Waarom is onderdak belangrijk?
Dit dient om de onderliggende isolatie te beschermen tegen doorsijpelend water en stuifsneeuw, en om de dakconstructie winddicht te maken. Vocht dat in de woning wordt geproduceerd en van binnenuit in de dakconstructie dringt, mag zich niet kunnen opstapelen. Het moet gemakkelijk naar buiten kunnen ontsnappen.
Welk materiaal voor onderdak?
Er zijn verschillende soorten onderdaken, maar of ze nu bestaan uit folie of plaatmateriaal, dampopen zijn ze allemaal. Onderdakfolie wordt doorgaans gemaakt van polyethyleen, polyester of polypropyleen. Het is goedkoop en gemakkelijk om aan te brengen en te vervoeren.
Welk onderdak tuinhuis?
In de meeste gevallen zal het onderdak van hout zijn. Omdat tuinhuizen talloze vormen hebben, met hellende daken of platte daken, kan ook elke onderdak verschillen. Bij een hellend dak zal er meestal gebruik gemaakt worden van gordingen, waarbij balken, oftewel kepers, tot de nok het onderdak vormen.
Hoe een pannendak isoleren?
Om vochtproblemen te voorkomen mag aan de buitenkant van de dakplaten geen isolatiemateriaal of dampdichte laag zitten. Gaten en kieren dek je af met dun plaatmateriaal. Met steen- of glaswol kun je een schuin dak goed isoleren. Gebruik eventueel spijkerflensdekens met een dampremmende laag.
Hoe moet ik mijn dak isoleren?
Aan de slag: de dakisolatie aanbrengen
- Glaswol of steenwol: gebruik bescherming. Kies je materiaal dat uit vezels bestaat zoals glaswol of steenwol?
- Geen kieren of naden.
- Dampremmende laag of klimaatfolie aan binnenkant.
- Aanbrengen en afwerken folie.
- Afwerken binnenkant.
- Meer tips en handige filmpjes.