Heb ik recht op een zwangerschapsuitkering?

Heb ik recht op een zwangerschapsuitkering?

Tijdens uw zwangerschapsverlof en bevallingsverlof heeft u recht op een zwangerschapsuitkering. Uw werkgever vraagt de uitkering aan bij UWV. Meestal ontvangt uw werkgever de uitkering. Een lager inkomen tijdens een voorafgaande ziekte- of verlofperiode heeft geen invloed op de hoogte van uw uitkering.

Hoe lang loopt een WAZO uitkering?

De zwangerschaps- en bevallingsuitkering duren samen net zo lang als het zwangerschaps- en bevallingsverlof samen, dus minimaal 16 weken. Ook als u eerder of later bevalt dan de uitgerekende datum. Over deze weken krijgt u een aaneengesloten WAZO-uitkering van ons, meestal via uw werkgever.

Hoeveel uitkering bij zwangerschap?

82 % van het brutoloon tijdens de eerste 30 dagen. 75 % van je tot de loongrens begrensde brutoloon gedurende de rest van je moederschapsverlof. 78.24 % van je loon als je moet stoppen met werken omwille van een hoger risico op beroepsziekten.

Hoe werkt een WAZO uitkering?

Is uw werknemer zwanger? Dan heeft zij rond haar bevalling recht op zwangerschapsverlof en een zwangerschaps- en bevallingsuitkering van UWV. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO). U ontvangt de uitkering van UWV en betaalt tijdens het verlof gewoon het loon aan uw werknemer door.

Hoe lang heb je recht op zwangerschapsverlof?

De totale verlofperiode is altijd 16 weken. Een voorbeeld: u stopt 6 weken voor de dag na de uitgerekende datum met werken. Uw baby wordt 1 week voor die datum geboren. U heeft dan 5 weken zwangerschapsverlof en 11 weken bevallingsverlof.

Wat kost zwangerschapsverlof voor de werkgever?

Het salaris moet je volledig doorbetalen tijdens het zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Gelukkig krijg jij als werkgever in die periode een uitkering van het UWV. De uitkering wordt berekend op basis van het loon van je werknemer en is maximaal 100 procent van het zogeheten maximumdagloon .

Hoe lang verlof bij tweeling?

Hoe lang is mijn zwangerschapsverlof en bevallingsverlof bij een tweeling of meerling? U krijgt 10 weken zwangerschapsverlof en minimaal 10 weken bevallingsverlof als u zwanger bent van een tweeling of meerling. Het totale verlof is 20 weken.

Hoe lang Man vrij na bevalling?

U heeft als partner recht op 1 werkweek geboorteverlof als uw vrouw of partner is bevallen. Het maakt niet uit of u fulltime of parttime werkt. Geboorteverlof wordt ook wel kraamverlof, partnerverlof of vaderschapsverlof genoemd.

Hoeveel moederschapsverlof?

U hebt recht op 15 weken moederschapsverlof. Bij de geboorte van een meerling bedraagt het moederschapsverlof in principe 17 weken, maar het kan worden verlengd tot 19 weken. Een aantal dagen moeten voor de bevalling worden opgenomen: dit is het prenataal verlof.

Wat als je zwanger bent en geen werk hebt?

Heeft u een WW-uitkering en bent u zwanger? Dan heeft u recht op 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlofuitkering (WAZO). Deze uitkering is hoger dan uw WW-uitkering, namelijk 100% van het dagloon. Tijdens uw verlof hoeft u niet te solliciteren of werk aan te nemen.

Wat is een WAZO uitkering man?

Sinds 1 juli 2020 kunnen partners maximaal 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof opnemen. Tijdens het verlof krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Partners hebben recht op aanvullend geboorteverlof als het kind op of ná 1 juli 2020 geboren wordt.

Is WAZO een Ziektewetuitkering?

Als u zwanger bent met een WW-, WIA- of Ziektewet-uitkering kunt u zwangerschaps- en bevallingsverlof krijgen en een zwangerschaps- en bevallingsuitkering (WAZO). De uitkering duurt minimaal 16 weken. De uitkering is 100% van uw dagloon. Vóór de bevalling krijgt u zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering.

Hoe kan ik zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering aanvragen?

Hoe kan ik zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering aanvragen? Voor de periode rond de bevalling kunt u een zwangerschaps- en bevallingsuitkering aanvragen bij UWV. Deze ZEZ-uitkering duurt minimaal 16 weken. Het gaat dan om verlof voor de periode tot 10 weken na de bevalling.

Wanneer krijgt u een zwangerschapsuitkering?

U krijgt een zwangerschaps- en bevallingsuitkering voor minimaal 16 weken. U krijgt deze uitkering niet eerder dan 6 weken vóór de dag na de uitgerekende datum. En de uitkering moet uiterlijk 4 weken vóór de dag na de uitgerekende datum ingaan. U kiest zelf op welke dag binnen deze periode de zwangerschapsuitkering begint.

Waar kunt u de zwangerschaps- en bevallingsuitkering aanvragen?

Dan kunt u een zwangerschaps- en bevallingsuitkering aanvragen via Mijn UWV. U heeft hiervoor uw inlogcode van DigiD nodig. Krijgt u een andere uitkering dan WW? Dan kunt u het aanvraagformulier voor de zwangerschaps- en bevallingsuitkering alleen telefonisch aanvragen. Dit doet u vanaf 4 weken voor uw eerste verlofdag.

Wie heeft recht op zwangerschapsverlof?

Zwangerschapsverlof. In het algemeen hebben werknemers recht op 15 weken zwangerschapsverlof (6 weken voor en 9 weken na de geboorte). Een week prenataal en 9 weken postnataal verlof zijn verplicht. Zelfstandig werkende vrouwen hebben een verlofperiode van 8 weken (9 weken bij een meerling).

Waarom een WAZO uitkering?

Wat valt onder vangnetregeling?

Met de vangnet regeling wordt bedoeld dat een werkgever de directe loonkosten van een werknemer bij verzuim onder bepaalde condities via UWV ontvangt. Vangnet is een toepassing van de Ziektewet. Een werknemer komt in de navolgende situaties in aanmerking voor vangnet: verzuim als gevolg van orgaandonatie.

Wie betaald bevallingsverlof?

Uitkering van het ziekenfonds Tijdens je moederschapsverlof word je vergoed door het ziekenfonds. Je werkgever is dus niet verplicht om jou een gewaarborgd loon te betalen. Wanneer je ziek wordt in de periode voor de 6 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum, moet de werkgever je wel een gewaarborgd loon betalen.

Wanneer heeft u recht op bijzonder verlof?

In uw cao, arbeidsovereenkomst of bedrijfsreglement staat wanneer u recht heeft op bijzonder (buitengewoon) verlof. Bijvoorbeeld voor een huwelijk of verhuizing. Bijzonder verlof is niet wettelijk geregeld.

Wat is bovenwettelijk verlof?

Bovenwettelijk verlof is iets wat de werkgever je extra geeft. Hiermee kan de werkgever ook zelf bepalen wanneer die dagen van je bovenwettelijk verlof inhoudt. LET OP: dit moet dan wel schriftelijk vastgelegd zijn. Kortom in principe bouw je bovenwettelijk gewoon met alles op, tenzij er ergens in je contract, reglement,

Hoe bouw je een wettelijk verlof op?

Wettelijk verlof bouw je eigenlijk altijd op, tenzij je ouderschapsverlof opneemt. Je ouderschapsverlofuren zijn ”onbetaalde” uren die je niet werkt en waar je dus geen verlof over opbouwt. Bovenwettelijk verlof is iets wat de werkgever je extra geeft. Hiermee kan de werkgever ook zelf bepalen wanneer die dagen van je bovenwettelijk verlof

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven