Inhoudsopgave
Heb je een samenlevingscontract nodig voor een hypotheek?
Een samenlevingscontract is niet wettelijk verplicht. Door het samenlevingscontract regel je dat bij overlijden van één van jullie, de ander in het huis kan blijven wonen (verblijvingsbeding). Ook regel je de manier waarop jullie de hypotheekrente betalen of verdelen.
Kun je een huis kopen zonder samenlevingscontract?
Je mag een huis kopen zonder samenlevingscontract, want een samenlevingscontract is niet wettelijk verplicht. Het is echter niet verstandig om niets vast te leggen. Voor zaken rondom je hypotheek, overlijden en belastingaangifte is een samenlevingscontract belangrijk.
Wat als je samen een huis koopt en uit elkaar gaat?
Zowel bij een huurhuis als koopwoning moeten jullie beslissen wie er blijft wonen of dat jullie beiden verhuizen. Bij het uit elkaar gaan met een samenlevingscontract en koophuis moet je naar de notaris om de overdracht te regelen. Je hoeft niet naar de rechter.
Waar sluit je een samenlevingscontract af?
Een samenlevingscontract sluit je meestal bij een notaris.
Wat heb je nodig voor een samenlevingscontract?
In een samenlevingscontract (ofwel samenlevingsovereenkomst) kunt u allerlei afspraken vastleggen. Zo kunt u aangeven welke spullen van u persoonlijk zijn en wat gezamenlijk is. Dit geldt ook voor de schulden. U kunt ook afspraken maken over de financiën.
Wat is er nodig voor een samenlevingscontract?
Er is wettelijke niets vastgelegd voor samenwoners. Het schriftelijk vastleggen van afspraken zorgt voor duidelijkheid en voorkomt latere discussies. In een samenlevingscontract legt je vast welke spullen gemeenschappelijk zijn er welke niet, je regelt een verblijvingsbeding en de verdeling van het pensioen.
Waarom samen een huis kopen?
Samen een huis kopen is dan een goede optie. Als je een huis koopt word je steeds iets meer eigenaar van het huis. Ook ben je maandelijks vaak minder geld kwijt aan de hypotheek dan aan de huur voor een vergelijkbare woning. Ben je benieuwd in wat voor prijsklasse jij en je partner kunnen kopen?
Wie wil samen een huis kopen?
De koopakte. Koop je een huis en teken je samen de koopakte, dan ben je ieder voor de helft eigenaar. “Maar als een van beiden vooraf meer inbrengt, dan kun je ervoor kiezen de fiftyfifty-verhouding aan te passen”, zegt Loendersloot.
Wie mag in de woning blijven na de scheiding?
Allebei eigenaar blijven Kunt of wilt u het huis niet verkopen? Dan kunt u beide eigenaar blijven en afspreken wie er mag wonen en wie de hypotheek betaalt. U kunt dit ook tijdelijk afspreken. Het kan redelijk zijn dat de partner die blijft, de hypotheek betaalt.
Kan ik partner uitkopen?
Ex-partner uitkopen bij scheiding Blijf je wonen in jullie echtelijke woning, dan moet je je ex-partner uitkopen. Uitkopen houdt in dat de vertrekkende partner recht heeft op de helft van de waarde van het koophuis. Degene die in het huis blijft wonen, moet de helft van de overwaarde uitbetalen aan de ex-partner.