Heb je recht op een second opinion?

Heb je recht op een second opinion?

Als een patiënt twijfelt over een diagnose of behandeling, dan heeft hij het recht om een second opinion te vragen. Er is sprake van een second opinion als een patiënt aan een tweede, onafhankelijke arts vraagt om een diagnose of voorgestelde behandeling van een andere arts te beoordelen.

Wat kost een second opinion bij een tandarts?

Het doel van een second opinion is om u beter in staat te stellen uw eigen mening te vormen over de diagnose en het voorgestelde behandelplan. Wat kost een second opinion bij de tandarts? De kosten van een second opinion bedragen circa €103.

Hoe kun je een second opinion aanvragen?

Voor een second opinion heeft u een verwijzing van uw behandelend arts nodig. Hij moet aan uw verzoek voldoen. Behalve als hij daartegen zwaarwegende argumenten heeft. Die moet hij dan onderbouwd aan u laten weten.

Kun je zomaar naar een andere tandarts?

U kunt altijd overstappen naar een andere tandarts als u daar behoefte aan heeft. Een goede relatie met de tandarts is belangrijk. Ideaal is natuurlijk als u bij een tandarts bent die van jongs af aan u gebit onderhoudt, die alles van u en uw gebit weet, en over wie u tevreden bent.

Kan een arts een second opinion weigeren?

Wanneer je arts weigert om een verwijzing te geven voor een second opinion (tweede mening) kun je het volgende doen: Leg hem/haar duidelijk uit waarom je de mening van een andere deskundige wenst. Wanneer de (huis)arts bij zijn/haar weigering blijft, kunt je zelf een andere arts zoeken voor een second opinion.

Hoe werkt second opinion bedrijfsarts?

De second opinion arts moet een eigen advies geven, dus geen reactie op het advies van de eerste bedrijfsarts. Hij bespreekt zijn advies met uw werknemer en stuurt het, met toestemming van de werknemer, naar de behandelend bedrijfsarts. De eerste bedrijfsarts blijft in principe de begeleidende arts.

Hoe vaak mag je een second opinion aanvragen VGZ?

U heeft altijd recht op een second opinion Twijfelt u aan de diagnose of de behandeling van uw behandelend arts? Dan kunt u altijd de mening van een tweede arts vragen. Hij beoordeelt uw diagnose of behandeling opnieuw.

Hoe kan ik overstappen naar een andere huisarts?

Hoe verander ik van huisarts?

  • informeer of de nieuwe huisarts u als nieuwe patiënt kan aannemen;
  • licht uw oude huisarts mondeling, telefonisch of schriftelijk in dat u van huisarts verandert;
  • vraag uw oude huisarts om uw dossier naar uw nieuwe huisarts te sturen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven