Heb je Zwangerschapssymptomen bij buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Heb je Zwangerschapssymptomen bij buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Als een bevruchte eicel buiten de baarmoeder groeit, is het een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Je kunt constant een beetje buikpijn hebben en/of bloed uit je vagina. Een zwangerschap buiten de baarmoeder kan nooit doorgroeien tot een baby. Je krijgt een echo en bloedonderzoek.

Hoe lang buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is in het begin van de zwangerschap moeilijk te herkennen. Veel van de eerste symptomen lijken op die van een gewone zwangerschap. Meestal treden de eerste klachten op tussen de 5e en 12e week van de zwangerschap, afhankelijk van de plaats waar het eitje zich heeft ingenesteld.

Hoe voelt schouderpijn bij buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Schouderpijn. In het geval dat de eileider onder druk van de EUG scheurt of barst komt er bloed uit de eileider in de buikholte. Dit veroorzaakt een typische schouderpijn. De prikkeling van het buikvlies wordt namelijk opgevangen door de zenuw van het middenrif en deze zenuw is een zijtak van de schouderzenuw.

Wat gebeurt er met buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zit de bevruchte eicel niet in de baarmoeder. Uit zo’n zwangerschap kan geen kindje geboren worden. Als een bevruchte eicel buiten de baarmoederholte innestelt, ontstaat een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dit noemen we ook wel een extra-uteriene graviditeit (EUG).

Wat is de kans op buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Ongeveer 1,5 à 2% van alle zwangerschappen zijn buitenbaarmoederlijk. De meeste treden op bij vrouwen tussen 25 en 34 jaar. In ongeveer 95 à 98% van de gevallen nestelt het vruchtje zich in de eileider. Andere mogelijke (maar zeldzame) plaatsen zijn de baarmoederhals, eierstokken of buikholte.

Wat is de kans op een miskraam?

Voor vrouwen beneden de 35 jaar is de kans dat een zwangerschap in een miskraam eindigt, ongeveer 15%. Tussen de 35 en 40 jaar eindigt 20% zwangerschappen in een miskraam, en tussen de 40 en 45 jaar is de kans opgelopen tot 50%. De kans neemt dus toe met de leeftijd.

Kan je ongesteld worden bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Er kan vaginaal bloedverlies optreden en/of u kunt pijn aan één kant van de buik krijgen. Een abnormale of late menstruatie kunnen passen bij de klachten. Wanneer de eileider scheurt ontstaat er een ernstige situatie. U krijgt acuut klachten als hevige buikpijn met schouderpijn.

Kan je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zien op echo?

Op de echo kunnen we al heel vroeg zien als er een zwangerschap in de baarmoeder groeit. Maar een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is moeilijker te zien. Meestal zit deze zwangerschap in een eileider. De eileider ligt tussen darmen naast de baarmoeder en is niet te zien op de echo.

Wat voor soort buikpijn bij zwangerschap?

Menstruatie achtige buikpijn wordt in de zwangerschap meestal veroorzaakt door de korte banden (soort spiertjes) waar de baarmoeder mee vastzit aan het schaambot en het stuitje. Door de groei van de baarmoeder kunnen deze banden overrekt raken wat dit nare gevoel geeft.

Wat moet je doen als je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt?

Er zijn 3 behandelingen:

  1. afwachten tot het lichaam het zwangerschapsweefsel zelf afbreekt. Je krijgt dan elke week bloedcontrole.
  2. een injectie met medicijnen.
  3. een operatie: de gynaecoloog haalt de eileider helemaal weg, of alleen het zwangerschapsweefsel.

Hoe vaak komt EUG voor?

Wat is de oorzaak van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Een van de belangrijkste oorzaken van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is beschadiging van de eileider(s) door: een ontsteking aan de eileider, bijvoorbeeld door chlamydia of gonorroe. een eerdere buitenbaarmoederlijke zwangerschap. een eerdere operatie aan de eileider.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven