Hebben Boedelschuldeisers een onmiddellijke aanspraak op de boedel?

Hebben Boedelschuldeisers een onmiddellijke aanspraak op de boedel?

Terwijl faillissementsschuldeisers hun vordering ter verificatie moeten aanmelden bij de curator en daarna moeten wachten op de afwikkeling van het faillissement, hebben boedelschuldeisers een onmiddellijke aanspraak op de boedel. De curator moet de boedelschulden dus onmiddellijk uit de boedel voldoen.

Wat is een Boedelvordering?

Boedelvorderingen zijn vorderingen van schuldeisers die zijn ontstaan na de faillietverklaring door toedoen van de. Een boedelcrediteur kan in principe zonder de afwikkeling van het faillissement af te wachten aanspraak maken op betaling van zijn vordering.

Wat zijn verifieerbare schulden?

Rondom een faillissement kunnen schuldeisers drie soorten vorderingen hebben: een faillissementsvordering, een boedelvordering of een niet-verifieerbare vordering. Daarom worden ze ook wel verifieerbare vorderingen genoemd.

Wat valt in de failliete boedel?

Een failliete boedel bestaat uit alle bezittingen van een natuurlijk persoon of van een rechtspersoon die failliet is verklaard, zolang het faillissement nog niet is beëindigd. De failliete boedel wordt in principe door een curator te gelde gemaakt om de schuldeisers te betalen.

Wat is een Boedelschuldeiser?

Bij faillissement geeft het ontstaan van een boedelschuld de schuldeiser kort gezegd aanspraak op “onmiddellijke” uitkering uit de “boedel” zonder het verificatieproces af te hoeven wachten. Boedelschuldeisers staan bij verdeling van de boedel bovenaan en hebben daarmee de meeste kans op een uitkering.

Wat valt onder boedelschulden?

Een boedelschuld in faillissement (en ook surseance van betaling en de schuldsaneringsregeling) is een schuld die ofwel in het kader van de afwikkeling van het faillissement is gemaakt, ofwel een schuld die volgens de wet of jurisprudentie als zodanig kwalificeert.

Wat is Boedelschuldeiser?

Wat zijn verifieerbare vorderingen?

Kortom, vorderingen die voortvloeien uit een reeds bestaande rechtsverhouding en die geen boedelschuld zijn, kwalificeren volgens de Hoge Raad als verifieerbare vorderingen.

Wat is een Fixatiebeginsel?

Het faillissement kent het fixatiebeginsel, wat ook wel het ‘hakbijleffect’ wordt genoemd. Vorderingen die na de faillissementsdatum ontstaan, zijn in principe niet verifieerbaar en kunnen daarom niet op de boedel worden verhaald. Een faillissement heeft in beginsel geen invloed op bestaande overeenkomsten.

Welke goederen behoren tot de faillissementsboedel en welke niet?

Het faillissement strekt zich naar huidig recht in principe uit tot alle goederen en schulden van de gefailleerde. In principe alle toekomstige goederen (die na de faillietverklaring en vóór de sluiting van het faillissement in het vermogen van de gefailleerde komen). Denk aan inkomsten die de gefailleerde krijgt.

Wat is de taak van de curator?

De curator maakt een overzicht van het vermogen en de schulden. Zo kan de curator beoordelen of er een uitkering aan de schuldeisers kan plaatsvinden. Als een faillissement is uitgesproken, neemt de curator de bevoegdheden over. Alle beslissingen worden door de curator genomen.

Welke schuldeisers?

De rangorde van schuldeisers bij faillissement bestaat uit vier categorieën: boedelschuldvorderingen, preferente vorderingen, concurrente vorderingen en niet-verifieerbare vorderingen. Binnen de rangorde schuldeisers gaan preferente schuldeisers altijd boven concurrente en achtergestelde schuldeisers.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven