Inhoudsopgave
Hebben deeltijdse werknemers ook recht op 10 betaalde feestdagen?
Regel. Deeltijdse werknemers hebben net als hun voltijdse collega’s recht om afwezig te zijn op feestdagen. Omwille van het feit dat zij soms niet in een zelfde werkschema werken als hun voltijdse collega’s, kan het wel zijn dat zij in de praktijk toch geen 10 feestdagen betaald krijgen.
Wie heeft recht op betaalde feestdagen?
De werknemer heeft recht op loon voor elke feestdag of vervangingsdag waarop hij niet tewerkgesteld werd, evenals voor elke inhaalrustdag. Het loon voor een feestdag bevat naast het loon in de strikte zin van het woord eveneens de geldpremies en de voordelen in natura die eventueel aan de werknemers worden toegekend.
Heeft iedereen recht op 10 feestdagen?
Om de werknemer tien feestdagen te garanderen stelt de wet dat indien een feestdag samenvalt met een zondag of een gewone inactiviteitsdag in de onderneming, hij moet vervangen worden. Deze ” vervangingsdag ” moet worden vastgesteld op een gewone activiteitsdag in de onderneming.
Hoeveel wordt je betaald op feestdagen?
Wettelijk heeft u niet meer recht op loon tijdens de feestdagen. In de wet is alleen een minimumloon geregeld en dus geen extra hoog loon tijdens de feestdagen. Werkgevers willen vaak niet dat hun werknemers met een verplicht gevoel aan het werk gaan tijdens de feestdagen.
Wat als een feestdag op een vrije dag valt?
Wanneer een feestdag samenvalt met een zondag of met een andere normale inactiviteitsdag van de onderneming (meestal een zaterdag), moet die feestdag binnen hetzelfde kalenderjaar vervangen worden door een dag waarop er normaal wel gewerkt wordt in de onderneming.
Wie mag werken op feestdagen?
In principe mag een werknemer niet werken op een feestdag. Werk je bijvoorbeeld in de horeca, de gezondheidszorg, in een transportonderneming of een reisagentschap, dan mag je op zondag en dus ook op een feestdag werken. Ook in de distributiesector mogen werknemers op zondag (en dus ook op een feestdag) werken.
Wie betaald feestdagen bij ziekte?
Bij ziekte heeft de werknemer altijd recht op de betaling van die feestdag, maar wie betaalt, kan verschillen: Valt de feestdag binnen de eerste 30 kalenderdagen na de aanvang van de schorsing, dan betaalt de werkgever. Valt de feestdag na de 30ste kalenderdag, dan betaalt in principe de mutualiteit.
Welke dagen extra betaald?
De erkende feestdagen zijn: Nieuwjaarsdag, Eerste en Tweede Paasdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag in lustrumjaren, Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede Pinksterdag en Eerste en Tweede Kerstdag. Voor het werken op een feestdag tussen 02.00 uur en 02.00 de volgende dag ontvang je een vergoeding.
Hoeveel krijg je betaald op Koningsdag?
Koningsdag en loontoeslag Wanneer je werknemers toch moeten werken, dan moet je ze voor deze dag een loontoeslag betalen. Je werknemers krijgen dan naast hun gewone loon 100% extra uurloon per gewerkt uur + daarbovenop nog eens een toeslag van 100% voor werken op zon- en feestdagen.
Heb ik recht op feestdag?
Werknemers hebben recht op 10 feestdagen per jaar. Dat zijn 10 ‘rustdagen’ per jaar. Een werknemer heeft pas recht op zo’n ‘rustdag’ wanneer de feestdag samenvalt met een dag waarop normaal gewerkt wordt.