Inhoudsopgave
Heeft bpost een ombudsdienst?
Voor klachten over bpost bank is Ombudsfin, de ombudsdienst voor financiële diensten, bevoegd. …
Hoe contacteer je bpost?
Alle praktische info en maatregelen met betrekking tot het kantorennet vindt u op www.bpost.be. U kunt ook steeds onze Klantendienst contacteren op 022/012345.
Wat doet de ombudsdienst?
De ombuds/ bemiddelaar is een neutraal persoon die bemiddelt tussen partijen, zonder zelf een standpunt in te nemen. Zij luistert, helpt ervaringen te verwoorden, begeleidt een gesprek en ondersteunt met het zoeken van een vergelijk tussen partijen.
Waar kan ik klacht indienen tegen Bank?
Op de website van je bank vind je een formulier dat je moet invullen en schriftelijk moet indienen. Je eigen bankier zal dan proberen om een oplossing te vinden voor je klacht. Lukt dit niet of staat de oplossing je niet aan, dan kan je contact opnemen met de Ombudsfin, of de Ombudsman in financiële geschillen.
Hoe dien ik klacht in bij bpost?
Ben jij de afzender, contacteer dan onze klantendienst. Dit doe je best via het online formulier onderaan deze pagina. Zo kan je meteen alle nodige informatie en documenten bezorgen om je dossier te behandelen. In geval van schade moet je klacht bij ons ingediend worden binnen de 7 kalenderdagen.
Hoe dien ik een klacht in?
U kunt het bedrijf schriftelijk laten weten dat u niet tevreden bent. U geeft dan ook meteen aan wat volgens u een goede oplossing is voor het probleem. Op de website van ConsuWijzer vindt u voorbeeldbrieven om uw klacht in te dienen.
Wat doet de federale ombudsman?
De ombudsman bemiddelt en komt tussen voor een burger die een klacht heeft over een dienst en er niet in slaagt om die klacht opgelost te krijgen met de dienst zelf. Wie of wat is de federale Ombudsman? De federale Ombudsman is de naam van de instelling die bestaat uit twee federale ombudsmannen en hun medewerkers.
Is de ombudsman gratis?
Bel gratis met de Nationale ombudsman 0800 – 33 55 555 (op werkdagen van 9:00 tot 17:00).
Waar kan ik terecht voor klachten?
Dien uw klacht altijd eerst bij de voorziening of organisatie zelf in. Sommige voorzieningen, bijvoorbeeld ziekenhuizen, hebben een eigen ombudsdienst. Een ombudsdienst is gebonden door het beroepsgeheim en moet de neutraliteit en onafhankelijkheid waarborgen bij de behandeling van uw klacht.
Hoe klacht indienen tegen Winkel?
Neem altijd in eerste instantie contact op met de verkoper om tot een oplossing te komen. Veel bedrijven hebben een eigen klachtendienst. Formuleer uw klacht duidelijk. Bevestig uw klacht schriftelijk (post, fax, e-mail).
Waar dien ik een klacht in tegen een bedrijf?
Je kunt je klacht indienen bij een geschillencommissie. De verkoper moet wel zijn aangesloten bij een brancheorganisatie die op zijn beurt is aangesloten bij de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken (SGC). Dit check je via het bedrijvenregister op de site van de stichting.