Heeft sla veel licht nodig?
Plant elke zaailing die je los kunt halen van het kluitje direct uit in de volle grond. Je kunt sla ook in potten telen, dan heeft elke zaailing een pot met een doorsnede van ongeveer 30 centimeter nodig. Sla staat graag in de halfschaduw, en in lichtvochtige grond. Warmte en droogte zorgen voor sneller doorschieten.
Hoe kun je het beste sla zaaien?
Plant pluk- of snijsla kun je uitplanten op 10 tot 15 cm afstand tussen de plantjes en 25 cm tussen de rijen. Zaai je pluksla rechtstreeks, dun dan goed uit. Sla die te dicht gezaaid is schiet door. kropsla, Ijsbergsla en Romeinse bindsla zaai je 25 tot 35 cm tussen de planten en 25 tot 35 cm tussen de rijen.
Welke mest voor sla?
De standaard bemesting voor de kropslateelt is maximaal 1 kg/are stikstof en 2 kg/are kalium. Op zwaardere grond volstaat 1,5 kg Kalium. De hoeveelheid fosfor die nodig is, zal op grond die reeds lang organische mest krijgt wel voldoende hoog zijn.
Welke maand sla oogsten?
De plant groeit dan gewoon door zodat je kunt blijven oogsten. Bij echte kropsla zoals botersla snijd je de krop aan de voet af. Wacht hier niet te lang mee want dan schiet de sla door.
Hoe groeit sla het beste?
Sla houdt van vruchtbare grond. De plantjes hebben veel bladeren in verhouding tot een redelijk zwak wortelgestel en daarom moet de grond lekker los en vochtig zijn, maar zeker niet te nat. In het voor- en najaar is het belangrijk dat de sla zonnig staat, in de zomer kan een beetje schaduw geen kwaad.
Wat is de beste kropsla?
Een paar rassen: Emerald (erg lekkere frisgroene (bijna mintgroene) kleine kropsla, die echter wel snel doorschiet in de volle zomer, maar heerlijk voor voorjaar en najaar.
Wat met opgeschoten sla?
Doorgeschoten sla is nog wel te eten, maar het blad wordt wel wat bitterder. Persoonlijk vind ik dat nooit zo erg want ik houd wel van een beetje bitter. Een kwestie van smaak dus. Ja je eet toch ook het blad niet de stengel Als hij erg groot is is dat wat anders dan wordt hij wat harder.
Hoe snel kun je sla oogsten?
De meeste slasoorten groeien snel. Sla oogsten kan dan ook vaak al een paar weken na het zaaien. Heb je gekozen voor rucola of snijsla, dan kun je vaak al na een maand de sla oogsten. Wanneer je ze boven het groeipunt afsnijdt, kunnen ze opnieuw uitlopen en kun je later een tweede keer oogsten.