Heeft spiraaltje bijwerkingen?

Heeft spiraaltje bijwerkingen?

Als je het spiraaltje net hebt kun je 1 of meer bijwerkingen hebben:

  • hoofdpijn.
  • pijn in je borsten.
  • puistjes.
  • haaruitval.
  • lichte somberheid.
  • meer afscheiding uit je vagina. Dit kan meestal geen kwaad.

Is spiraal gevaarlijk?

De voornaamste risico’s hebben te maken met het plaatsen van het spiraaltje zelf, nl. perforatie en risico op infecties. Het spiraaltje wordt soms ook uitgestoten door het lichaam. Deze risico’s zijn echter uiterst zeldzaam.

Wat zijn de symptomen als de spiraal niet goed zit?

Als u uw vinger diep in uw vagina steekt, kunt u met uw vingertoppen de baarmoedermond voelen en als u heel goed voelt, de draadjes van het spiraaltje. Als u een hard stukje in de baarmoedermond voelt, dan is dat het pootje van de spiraal. Het spiraaltje zit dan niet meer goed in uw baarmoeder.

Wat zijn de voor en nadelen van een spiraaltje?

De voor- en nadelen van het spiraal

Voordelen Nadelen
Hormoonspiraal Je menstruatie wordt vaak minder zwaar. Sommige vrouwen worden zelfs helemaal niet meer ongesteld. Je kunt zelf niet bepalen wanneer je ongesteld wordt.
Als je het hormoonspiraaltje laat verwijderen ben je meestal snel weer regelmatig ongesteld.

Kan huisarts spiraal plaatsen?

Hiervoor is een huisarts of gynaecologe nodig. Ook voor het inwendige onderzoek. Veel huisartsen kunnen een spiraaltje plaatsen, waarbij de vrouw alleen langs de apotheek hoeft te gaan om het recept (het spiraaltje) op te halen. Tijdens een vervolgconsult kan het spiraaltje worden geplaatst door de huisarts.

Is een spiraal meteen veilig?

Het spiraaltje is meteen betrouwbaar na het plaatsen wanneer het plaatsen binnen 7 dagen na de start van je menstruatie is gedaan. De arts zal je vragen om 4 tot 12 weken na het plaatsen op controle te komen. De locatie en ligging van het spiraaltje worden dan gecontroleerd.

Hoelang kan je last hebben van het inzetten van een spiraaltje?

Het is normaal dat je na de plaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik krijgt. Onregelmatig bloedverlies komt ook voor omdat het lichaam moet wennen aan het spiraaltje. Deze klachten kunnen 3 tot 6 maanden duren, hierna is het lichaam gewend aan het spiraaltje.

Hoe vaak komt het voor dat spiraal niet goed zit?

Na het inbrengen van een spiraal is er een hele kleine kans dat het spiraal niet goed blijft zitten. Dit komt het meeste voor bij de 1e menstruatie na het plaatsen of bij heel heftige menstruaties. Dit zien we voornamelijk bij de koperspiralen in de eerste 3 menstruaties.

Wat zit er in de Mirena spiraal?

Mirena® is een hormoonspiraal. Dit is een betrouwbare anticonceptiemethode waarbij je voor meerdere jaren niet meer aan je anticonceptie hoeft te denken. De werkzame stof in dit hormoonspiraaltje is levonorgestrel.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven