Inhoudsopgave
- 1 Heeft ziekte invloed op vakantiegeld?
- 2 Wat met vakantiedagen bij ziekte?
- 3 Heb ik recht op een eindejaarspremie?
- 4 Heeft ziekte een invloed op je eindejaarspremie?
- 5 Kan ik verlof opnemen na ziekte?
- 6 Wat primeert ziekte of verlof?
- 7 Wie betaalt de eindejaarspremie?
- 8 Heb ik recht op eindejaarspremie horeca?
Heeft ziekte invloed op vakantiegeld?
Het betaald verlof stelt ziekteperiodes gelijk voor maximaal één jaar. Dat houdt in dat ziektedagen tijdens de eerste twaalf maanden van je arbeidsongeschiktheid tellen als gewerkte dagen. Ze tellen mee bij de berekening van het aantal vakantiedagen en vakantiegeld waar je het daaropvolgende jaar recht op hebt.
Wat met vakantiedagen bij ziekte?
Indien uw werknemer ziek wordt tijdens zijn verlof, loopt het verlof gewoon door alsof de werknemer niet ziek is. Hij kan zijn verlofdagen niet meer verschuiven naar een later tijdstip. Als de ziekte nog voortduurt tot na zijn vakantie, wordt hij vanaf dan wel als arbeidsongeschikt beschouwd.
Wat als werkgever eindejaarspremie niet betaald?
Het niet betalen van de bijdragen door de werkgevers aan het Waarborg en Sociaal Fonds Horeca binnen de gestelde termijn, geeft aanleiding tot het aanrekenen van verwijlinteresten. Het Waarborg en Sociaal Fonds zal alle rechtsmiddelen aanwenden om de bijdragen in geval van niet betaling in te vorderen.
Heb ik recht op een eindejaarspremie?
Een eindejaarspremie is niet wettelijk verplicht. Of jouw werkgever je een dertiende maand moet betalen, hangt af van de geldende regeling in het paritair comité. In die gevallen is je werkgever wel verplicht een eindejaarpremie te betalen. Of je een eindejaarspremie krijgt, hangt dus af van je paritair comité.
Heeft ziekte een invloed op je eindejaarspremie?
Een ziekteperiode van minder dan drie maanden, moederschapsverlof en tijdelijke werkloosheid worden meestal gelijkgesteld. Dit betekent dat je toch een volledige eindejaarspremie krijgt. Langere ziekteperiodes of tijdskrediet worden veelal niet gelijkgesteld.
Heeft ouderschapsverlof invloed op vakantiegeld?
Het wettelijk ouderschapsverlofrecht is onbetaald. Daarover bouwt u dan ook geen vakantie op. Soms hebben werkgevers en werknemers (deels) doorbetaald ouderschapsverlof afgesproken. Over ouderschapsverlofuren die worden doorbetaald (hoeveel maakt niet uit) vindt wel vakantieopbouw plaats.
Kan ik verlof opnemen na ziekte?
De werknemer kan enkel verlof opnemen wanneer zijn ziekte afgelopen is. Heeft de werknemer nog recht op verlof, dan kan hij dat wel opnemen aansluitend aan een ziekteperiode. Hij hoeft niet eerst effectief te werken voor dit mogelijk is.
Wat primeert ziekte of verlof?
De periode waarin de twee schorsingen samenvallen wordt als een periode van ziekte beschouwd. Men past immers de regel toe die zegt dat de eerste schorsing – de ziekte – primeert. De werknemer mag de vakantiedagen die samenvallen met de dagen arbeidsongeschiktheid later opnemen.
Heb ik recht op 13de maand bij ontslag?
Wat bij ontslag of vertrek? Als je contract wordt beëindigd voor het einde van het jaar heb je normaalgezien recht op je eindejaarspremie. Die wordt berekend op basis van de periode waarin je in datzelfde jaar hebt gewerkt. In de meeste sectoren is dit recht gewaarborgd als je ontslagen wordt door de werkgever.
Wie betaalt de eindejaarspremie?
De eindejaarspremies van bedienden worden door de werkgever zelf betaald. Toekenningsvoorwaarden: een arbeidsovereenkomst met een werkgever van PC 323 hebben. op het einde van de referentieperiode minimum 2 maand anciënniteit in de sector hebben.
Heb ik recht op eindejaarspremie horeca?
Om recht te hebben op een eindejaarspremie moet de werknemer in de loop van het kalenderjaar minstens 2 maanden ononderbroken werken bij dezelfde werkgever. Dit geldt zowel voor voltijdse als voor deeltijdse werknemers.
Heb ik recht op een dertiende maand?
In de wet staat geen verplichting om een dertiende maand uit te betalen. Een werknemer heeft hier in principe dus geen recht op, tenzij een eindejaarsuitkering is geregeld in een cao, personeelsreglement of arbeidsovereenkomst.