Inhoudsopgave
Heeft zwangerschapsdiabetes?
Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke soort diabetes, die meteen over gaat na de bevalling. Bij zwangerschapsdiabetes hebben later zowel het kind als de moeder een verhoogd risico op diabetes type 2. Tijdens de zwangerschap reageert het lichaam tijdelijk minder goed op insuline, het hormoon dat de bloedsuiker regelt.
Welke week zwangerschapsdiabetes?
Zwangerschapsdiabetes ontstaat in het tweede trimester. Screening vindt daarom plaats tussen week 24 en 28. Bij een eerder doorgemaakte zwangerschapsdiabetes wordt al in de 16de – 18de week onderzoek gedaan naar zwangerschapsdiabetes.
Hoe krijg je zwangerschapsdiabetes?
Tijdens de zwangerschap hebt u meer insuline nodig om de suiker uit uw voeding te verwerken. Dit komt door zwangerschapshormonen. Soms kan de alvleesklier deze verhoogde vraag naar insuline niet meer aan. Uw bloedsuikergehalte (glucosespiegel) wordt te hoog: u hebt dan zwangerschapsdiabetes.
Hoeveel kans op zwangerschapsdiabetes?
Zwangerschapsdiabetes komt voor bij 5 tot 20% van de zwangerschappen, meestal in de tweede helft van de zwangerschap. Een zwangerschap is een soort fysiologische stresstoestand voor de bètacellen van de pancreas die de insuline produceren.
Wat is de kans op zwangerschapsdiabetes?
Deze suikerziekte ontstaat als je zwanger bent en gaat na de bevalling weer over. Vaak merk je zelf niet dat je zwangerschapsdiabetes hebt. Zwangerschapsdiabetes komt voor bij ongeveer 1 op de 20 zwangeren.
Kan zwangerschapsdiabetes verdwijnen tijdens zwangerschap?
Zwangerschapsdiabetes verdwijnt vaak direct na de bevalling, maar tijdens je zwangerschap zijn een dieet en meer bewegen belangrijk zodat je de gevolgen voor jou en je kind zo klein mogelijk houdt.
Welke insuline bij zwangerschapsdiabetes?
Hoeveel insuline nodig is om de juiste bloedglucosewaarde te krijgen, verschilt per persoon. Tijdens uw zwangerschap moet uw nuchtere bloedglucosewaarde tussen de 4 en 5,3 mmol/l blijven. Als de nuchtere bloedglucosewaarde hoger is dan 5,3 mmol/l, dan past u de middellangwerkende insuline aan.
Wat kun je doen om zwangerschapsdiabetes te voorkomen?
Hoewel je zwangerschapsdiabetes niet kunt voorkomen, zijn er toch een aantal factoren die een versterkende rol kunnen spelen. Houdt daarom rekening met: Overgewicht: het is belangrijk om voor en tijdens de zwangerschap de extra waakzaam om te gaan met vetinname en dit tot het minimum te beperken.
Is zwangerschapsdiabetes blijvend?
Dat valt samen met het verwijderen van de placenta en dan verdwijnt ook de diabetes. Vrouwen met een voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes, blijven wel tot 50% risico hebben om binnen de 10 jaar na de bevalling een blijvende vorm van diabetes te ontwikkelen.
Wat zijn de symptomen van 7 weken zwanger?
Lichamelijke en mentale symptomen 7 weken zwanger. Opgeblazen buik / gas vorming. Obstipatie. Branden maagzuur. Gevoelige of zelfs pijnlijke borsten. Misselijkheid. Vaker plassen. Stemmingswisselingen. Afkeer voor voedsel.
Wat is een zwangerschapsdiabetes?
Symptomen van zwangerschapsdiabetes. Zwangerschapsdiabetes kun je opmerken doordat je veel dorst hebt, veel moet plassen, vermoeid bent of doordat je kind veel groter is dan normaal voor dat moment in de zwangerschap. Maar vaak merk je het niet.
Wanneer ben je zwanger van je baby?
Als je 7 weken zwanger (tussen de vijfde en de achtste week van de zwangerschap) bent is gezonde voeding een uitermate belangrijke factor voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel, de spijsvertering, ademhaling en de bloedsomloop van je baby.
Heb je al eerder zwangerschapsdiabetes gehad?
Heb je al eerder zwangerschapsdiabetes gehad, dan krijg je soms eerder een test (bij 16 tot 18 weken). Behandeling van zwangerschapsdiabetes. Vrouwen met zwangerschapsdiabetes krijgen meestal het advies om de koolhydraten die ze eten meer over de dag te verdelen en suikerrijke producten te laten staan.