Hoe begint een opstel?
Een opstel is, zoals alle teksten, ingedeeld in alinea’s. De inleiding is veelal 1 alinea. Begin de inleiding met iets dat jouw lezer boeit: een anekdote, iets schokkends, spannends, grappigs of misschien iets origineels met relevante naar het onderwerp. In de inleiding introduceer je het onderwerp van de tekst.
Hoe kan je een tekst langer maken?
Dikgedrukt/Schuingedrukt. Belangrijke tekst of quotes moet je voor leesbaarheid al dik- of schuingedrukt maken. Het helpt ook in de lengte van je document! Het letterpunt van 11 naar 12 veranderen valt minder op als je je documenten inlevert in PDF in plaats van een Word bestand.
Hoe sluit je een opstel af?
Daarom geven we je hier zeven manieren om je tekst af te ronden zonder het ook in zoveel woorden te zeggen.
- Maak het verhaal rond.
- Eindig met een vraag die de lezer aan het denken zet.
- Sluit af met een citaat.
- Schrijf een open einde.
- Eindig met een levensles.
- Roep op tot actie.
- Eindig met een uitsmijter.
Hoe maak je een verslag korter?
Opsommingen zijn geschikt om een korte tekst langer te maken en een lange tekst in te korten. Puntsgewijze opsommingen of opsommingen op nummer zijn het meest overzichtelijk. Ze geven een duidelijke structuur aan het geheel. Voeg een opsomming niet zomaar toe, maar gebruik hem in plaats van een lange tekst.
Wat is het beste lettertype voor een werkstuk?
Gebruik een duidelijk en zakelijk lettertype. Enkele voorbeelden zijn Verdana, Times New Roman, of het standaard lettertype van Word; Calibri. Als lettergrootte kun je het beste 10 of 11 gebruiken. In wetenschappelijke artikelen en scripties wordt vaak regelafstand 1,15 of 1,5 gebruikt.
Hoe maak je een slot van een tekst?
In het slot kom je terug op de in de inleiding gestelde vraag of gegeven probleemstelling. Je kan een korte samenvatting geven, je conclusie geven, een afweging maken, een oproep of aanbeveling doen of je verwachtingen uitspreken. Kies de afronding die bij je tekst past.