Inhoudsopgave
Hoe begrijpen we elkaar?
Wat is ‘elkaar begrijpen’ eigenlijk?
- Voelen wat een ander voelt. Van nature geraakt worden door een voorval en zorg hebben voor andere mensen, dat is de eerste categorie. Je voelt aan wat iemand bedoelt, zegt of meemaakt.
- Begrijpen wat een ander voelt. Hier ligt de nadruk op ons denken.
Wie ben jij om een ander te begrijpen?
Een ander aanvoelen en begrijpen, hoe doe je dat? Wat je daarvoor nodig hebt is inlevingsvermogen of empathie. Dat wil zeggen dat je je kunt verplaatsen in de gevoels- en belevingswereld van de ander; je kruipt als het ware eventjes in de huid van de ander om te kunnen voelen en denken zoals hij/zij voelt en denkt.
Wat als je partner niet communiceert?
Effecten van slechte communicatie in een relatie Ben je niet in staat om goed te communiceren, dan zal je met de tijd uit elkaar groeien.” Daarnaast lezen we dat een gebrek aan communicatie kan leiden tot meer conflicten, eenzaamheid, een gebrek aan intimiteit en het moeilijker bereiken van gemeenschappelijke doelen.
Waarom is het belangrijk om elkaar te begrijpen?
Mensen leren begrijpen voor een betere omgang Gedrag kan mensen uit elkaar drijven. Er ontstaan meningsverschillen, onbegrip, irritaties en zelfs haat en ruzie. Door je best te doen om te begrijpen waarom iemand doet wat hij doet, kun je dichter bij die persoon komen.
Hoe creeer je begrip?
Waarneming: benoem de feiten, in neutrale termen. Zo schep je een gezamenlijke uitgangspositie voor het uiten van de irritaties. Gevoel: benoem wat de feiten voor jóu betekenen, wat ze met jóuw gevoelens doen. Behoefte: spreek uit welke behoefte je hebt, en waaróm het belangrijk voor je is.
Wat als je je partner niet meer leuk vindt?
Bedenk je elke dag wat je leuk aan hem vindt en ga vooral extra leuke dingen met elkaar doen. Soms moet je er gewoon weer even aan herinnerd worden waarom hij de leukste op aarde is. Ook kun je extra moeite voor hem doen. Maak zijn favoriete eten eens spontaan klaar of boots jullie eerste date na.
Waarom is begrip belangrijk?
Uit onderzoek blijkt dat empathie – inlevingsvermogen, ofwel de vaardigheid om je in te leven in de situatie en gevoelens van anderen – in basis is aangeboren. Dat is een zichzelf versterkend effect. Als je je begrepen en gewaardeerd voelt maak je oxytosine aan, een hormoon dat je een geluksgevoel geeft.