Inhoudsopgave
- 1 Hoe beoordeel je de financiële positie van je bedrijf?
- 2 Wat moet je met je cashflow doen?
- 3 Waarom geven investeerders de voorkeur aan de NCW methode?
- 4 Hoe beoordeel je of een bedrijf financieel gezond is?
- 5 Hoe bereken je de netto contante waarde?
- 6 Hoe bereken je de netto kasstroom?
- 7 Hoe bereken ik de vrije kasstroom?
- 8 Waarom verdisconteren?
Hoe beoordeel je de financiële positie van je bedrijf?
Met de gegevens in de jaarrekening berekent KVK kengetallen. Deze getallen geven een beeld van de financiële positie van een onderneming. De kengetallen kun je opvragen via de Standaard jaarrekening. Liquiditeit geeft informatie over het vermogen van de onderneming om op korte termijn aan de verplichtingen te voldoen.
Wat moet je met je cashflow doen?
Cashflow is het verschil in geld dat je ontvangt en geld dat je uitgeeft in een bepaalde periode (bijvoorbeeld het huidige jaar). Cashflow noemen we in Nederland ook wel kasstroom. Cashflow staat los van je winst-en-verliesrekening. Je kunt bijvoorbeeld meer geld ontvangen dan uitgeven.
Hoe bereken je de kasstroom?
U kunt uw cashflow berekenen per periode of per project. De formule daarvoor is simpel: Cashflow = inkomende geldstroom – uitgaande geldstroom.
Waarom geven investeerders de voorkeur aan de NCW methode?
Om zo te kijken of de investering bijdraagt aan de rentabiliteit van bijvoorbeeld de eigen vermogen verschaffers. Dat is de reden dat de methode van de Interne Rentabiliteit voor investeerders de voorkeur heeft boven de NCW-methode.
Hoe beoordeel je of een bedrijf financieel gezond is?
Een positieve kasstroom is een goede indicator voor hoe gezond je bedrijf is. Om je cashflow te analyseren kijk je onder andere naar werkkapitaal en liquiditeit. Werkkapitaal is de motor van je onderneming: het geld waarmee je dagelijkse uitgaven voor je bedrijf betaalt zoals voorraden, salarissen of onderhoud.
Hoe beoordeel je een balans?
Bij het beoordelen van een balans overzicht is het volgende waarnaar je kijkt wat er zou gebeuren als je gedwongen werd om alles te gelde te maken, te liquideren. Door dat te doen, moet je onderscheid maken of bezittingen materieel, of immaterieel zijn.
Hoe bereken je de netto contante waarde?
De contante waarde wordt berekend door de kasstroom te delen door de jaarlijkse vermogenskostenvoet + 1. Dus, 40.000/1.08 = 37.370 euro. De netto contante waarde is dan 37.370 – 200.000 = 170.370. In dit geval is de netto contante waarde positief, wat inhoudt dat het de investering na een jaar rendabel is.
Hoe bereken je de netto kasstroom?
Om de cashflow te berekenen, moet je eerst inzicht hebben in alle geldstromen van de organisatie. Vervolgens kun je de cashflow op twee manieren berekenen: Cashflow = inkomende geldstromen – uitgaande geldstromen. Cashflow = nettowinst na belasting + afschrijvingen.
Hoe bereken je de quick ratio?
Je berekent de quick ratio van je onderneming om te kijken in welke mate je op zeer korte termijn kortlopende schulden kunt voldoen. Bereken je quick ratio door voorraden van de vlottende activa af te trekken en deze uitkomst te delen door de kortlopende schulden van je onderneming.
Hoe bereken ik de vrije kasstroom?
De vrije kasstroom is het vermogen dat een onderneming in kan zetten om nieuwe investeringen te doen. De vrije kasstroom wordt bepaalt door het saldo van de nettowinst uit operationele activiteiten na belastingen en de afschrijvingen, minus de investeringen in vaste en vlottende activa.
Waarom verdisconteren?
Disconteren / Discontovoet Om de kosten en de baten goed te kunnen vergelijken worden de verwachte kosten en baten in een MKBA teruggerekend naar het moment dat een project start (het zogenaamde basisjaar). Het terugrekenen van toekomstige kosten en baten naar het basisjaar wordt ook wel disconteren genoemd.
Waarom netto contante waarde berekenen?
De netto contante waarde van een investering is een manier om te bepalen of een investering rendabel gaat zijn, rekening houdend met de inflatie en de vermogenskostenvoet. Door het berekenen van de netto contante waarde wordt namelijk duidelijk of het rendement van de investering hoger is dan de investering.