Inhoudsopgave
Hoe bepaal je de lengte van een sonde?
– Bepaal de benodigde lengte van de sonde: neem het uiteinde van sonde en meet de lengte vanaf het puntje van de neus via de oorlel naar uiteinde van het borstbeen (NEX: nose-earlobe- xyphoid). Tel 10 cm bij de gemeten lengte op. Het totaal is de lengte die moet worden ingebracht (NEX+10). Noteer deze lengte.
Hoe controleer je de ligging van een sonde?
De verpleegkundige zal een kleine hoeveelheid van de opgetrokken vloeistof op het pH-indicatiepapier druppelen. Als de pH-waarde 5,5 of lager is, ligt de sonde op de juiste positie in de maag. Als dit het geval is, wordt de sonde doorgespoeld met 20-50 ml lauw water en het dopje wordt weer teruggeplaatst op de sonde.
Hoe diep moet de sonde?
De sonde moet ongeveer in het • midden van de maag liggen. Als de sonde te diep of niet diep genoeg wordt ingebracht, bestaat de kans op spugen of verslikken.
Hoe sondevoeding afkoppelen?
Werkwijze rechtstreeks via sonde:
- Was uw handen.
- Leg het handdoekje onder het aansluitpunt van de sonde.
- Verwijder het dopje.
- Zet de spuit op de sonde en spuit het water langzaam in.
- Verwijder de spuit.
- Sluit de sonde af met een dopje.
- Bewaar de spuit op een schone, droge plaats.
Hoe bepaal je Maagretentie?
Zuig de maaginhoud op met een spuit en verzamel de maaginhoud in een maatbeker. Een alternatief is het aflopen van maaginhoud via de sonde in een afloopzakje. Controleer de maaginhoud op kleur en hoeveelheid. Observeer de cliënt nauwkeurig gedurende de handeling.
Welke houding is het beste als je een sonde gaat inbrengen?
Plaats de zorgvrager bij voorkeur in een halfzittende houding voor toediening van medicatie (of vocht/voeding) via de sonde.
Hoe controleer je of de neusgaten doorgankelijk zijn?
Controleer de doorgankelijkheid van de neus eventueel ook met een lampje. Laat de cliënt het hoofd iets naar achteren buigen, zo wordt de maagsonde over de neusbodem ingebracht. Houd als zorgverlener een hand tegen het voorhoofd van de cliënt. Breng de sonde in tot aan de keelholte.
Hoe bepaal je de zuurgraad van de maaginhoud?
Meten is weten!
- Spuit de neus-maagsonde door met 5-10 ml lucht met een spuit van 50 ml. Spuit bij kinderen door met 2-5 ml lucht met een spuit van 10-50 ml.
- Zuig een paar druppels maagsap op. 0,5-1 ml is voldoende om de pH te bepalen.
- Bepaal de pH waarden.
Wat is de juiste manier om te controleren of de neus maagsonde in de maag ligt?
Schuif tijdens de slikbeweging de sonde rustig door totdat de markering op de sonde bij de neus zit. Controleer daarna of de sonde in de maag ligt. Als de sonde goed zit, plak deze dan meteen goed vast op de wang. Dan kan deze er niet meer uit glijden.
Wat is een Neusmaag sonde?
De neusmaagsonde is een dun buigzaam slangetje. Een maag darm en leverarts plaatst die via de neus en slokdarm in de maag. Het materiaal van de sonde heet polyurethaan (PUR) en kan ongeveer 6 tot 8 weken blijven zitten.
Wat is een juiste temperatuur van de sondevoeding?
Sondevoeding bewaren Op een koele en droge plek. Op kamertemperatuur, tussen 5 en 25°C.
Hoe maak je sondevoeding?
Hoe krijg je sondevoeding Je krijgt de sondevoeding via een dun slangetje, die sonde heet. De sonde gaat door je neusgat via je keel en je slokdarm rechtstreeks naar je maag. De verpleegkundige legt je uit hoe je dat zelf kunt doen. Omdat het slangetje in je maag komt heet deze maagsonde.