Hoe bereken je de sociale bijdrage van een zelfstandige?

Hoe bereken je de sociale bijdrage van een zelfstandige?

De sociale bijdragen worden berekend op uw jaarinkomen als zelfstandige. Als u een volledig jaar actief bent, verdelen we de jaarbijdrage over 4 kwartaalbijdragen. Bent u minder dan 4 kwartalen actief, dan verdelen we de jaarbijdrage over het aantal actieve kwartalen. Dit is het inkomen voor het gekozen bijdragejaar.

Hoeveel sociale bijdrage betalen Xerius?

In bijberoep betaal je een minimumbijdrage van 82,05 euro, berekend op een jaarinkomen van 1.553,58 euro. Als zelfstandige in hoofdberoep wordt de minimumbijdrage berekend op een jaarinkomen van 14.042,57 euro en bedraagt deze 741,63 euro. Start je voor het eerst in hoofdberoep dan kan je een starterskorting aanvragen.

Hoeveel sociale bijdragen in bijberoep?

Net als zelfstandigen in hoofdberoep betaal je in bijberoep een sociale bijdrage van 20,5% van je belastbaar inkomen. Maar de vastgelegde minimumbijdrage ligt beduidend lager: hoofdberoep: 741,63 euro per kwartaal. bijberoep: 82,05 euro per kwartaal.

Welke gegevens moet de RSZ inzamelen om de sociale bijdragen te kunnen berekenen?

Op basis van je netto belastbaar inkomen je beroepskosten; je betaalde sociale bijdragen; eventuele bijdragen in het kader van een Sociaal VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen); je verrekenbare verliezen.

Hoeveel sociale bijdrage betaalt een zelfstandige?

Voorlopige bijdragen In 2021 bedraagt de minimumbijdrage 745,51 euro euro per kwartaal. Deze bijdrage stemt overeen met een netto belastbaar jaarinkomen van 14.042,57 euro. Als startende zelfstandige in hoofdberoep betaal je dus een voorlopige sociale bijdrage van 745,51 euro per kwartaal.

Hoeveel sociale bijdrage moet ik betalen als zelfstandige?

Hoeveel sociale bijdragen je moet betalen, hangt af van je inkomen van het jaar zelf. Als startende zelfstandige in hoofdberoep betaal je een voorlopige bijdrage van 748,11 euro per kwartaal (berekend op een netto belastbaar inkomen van 14.042,57 euro) tot het einde van het derde volledige kalenderjaar.

Hoeveel is de sociale bijdrage?

Op je netto belastbaar beroepsinkomen wordt een bijdragepercentage toegepast. Dit percentage is afhankelijk van de hoogte van je inkomen, maar zal doorgaans 20,5% bedragen. Bovenop dat bedrag komt ook een beheerskost. Bij Liantis sociaal verzekeringsfonds bedraagt deze beheerskost 3,95%.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven