Hoe bereken je de temperatuur van een planeet?

Hoe bereken je de temperatuur van een planeet?

Om de planeettemperatuur te berekenen, wordt verondersteld dat deze volledig te wijten is aan de invallende straling van de bijhorende ster. Effecten als inwendige warmte en het broeikaseffect worden verwaarloosd. Het albedo A van een planeet is de fractie van het ingevallen licht dat de planeet reflecteert.

Wat is de diameter van een ster?

De diameter van sterren kent een nog grotere variatie dan de massa. Zo hebben de kleinste hoofdreekssterren een diameter ongeveer gelijk aan die van Jupiter (143.000 km), terwijl de grootste diameters van sterren miljarden kilometers kunnen bedragen, zoals bij de zogeheten rode hyperreuzen.

Hoe bereken je de effectieve temperatuur?

De afstand tussen de aarde en zon noemen we R. Het oppervlak waarover de zon zijn straling verdeelt als je op een afstand R staat is 4 π * R 2. Per vierkante meter wordt dan een straling van L / 4 π * R 2..

Hoe bereken je de lichtkracht?

Voor het uitgestraalde vermogen geldt P = σ·A·T4. Als T groter wordt, wordt T4 ook groter. Om hetzelfde vermogen te houden moet A dus kleiner worden. Dit betekent dat dit een ster is met een kleiner oppervlak en dus een kleinere ster.

Hoe bereken je Stralingsvermogen?

– Stralingsvermogen: (constante van Boltzmann). – Stralingsintensiteit: ,I in Wm-2, P in W, r in m. – Zonneconstante=1,368×103Wm-2.

Wat is de grootste ster in het heelal?

Wel kunnen we verklappen wat de grootste bekende ster is: VY Canis Majoris. De letters VY duiden erop dat de helderheid van de ster varieert. Canis Majoris betekent letterlijk ‘grotere hond’.

Wat is groter de aarde of een ster?

Wel 100 keer groter dan de aarde. Door de felheid waarmee de zon schijnt, zien we overdag de andere sterren niet.

Waar is de straal van de aarde het grootst?

Omdat de Aarde om haar as draait, lijkt het alsof er een centrifugaalkracht op werkt, die op de evenaar het grootste is en aan de polen nul. Het binnenste van de Aarde is plastisch, dus treedt een vervorming op. De vorm van de Aarde is daarmee afgeplat, er is dus sprake van een planetaire afplatting. de polaire straal.

Hoeveel km rondje om aarde?

Eén rondje rondom de wereld telt ruim 40.000 km. In totaal wandelden de deelnemers van De Roze Mars 255.563 kilometer en stapten zo 6,4 keer de aarde rond. De actieve stappers zetten gemiddeld 8.750 stappen en 6,5 kilometer per dag.

Hoe bereken je de oppervlakte van een ster?

Hoe bereken je de straal van een ster?

Dit is de straal van de ster. De straal wordt hier weer bepaald door deze te delen door de straal van de zon. De schaal heeft geen logaritmische schaal. De zon ligt daarom logischerwijs dus op waarde 1, omdat de zon 1 keer de straal van de zon heeft.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven