Hoe bereken je de uitschieters?

Hoe bereken je de uitschieters?

Uitschieters bepalen De uitschieters worden opgespoord met de regel: 1,5 x interkwartielafstand (IKA of in het Engels IQR, Inter Quartile Range). Eerst wordt de interkwartielafstand genomen, dat is het verschil tussen Q3 en Q1, dus de afstand tussen de beide kwartielen aan weerszijden van de mediaan.

Wat te doen met een uitbijter?

Er zijn verschillende manieren van outlier correctie, ieder met voordelen en nadelen.

  1. 1) Negeer outliers; één mogelijkheid is om de outlier te negeren en de data precies zo te laten als deze is.
  2. 2) De variabele verwijderen; een variabele met veel outliers kan worden verwijderd.

Hebben Uitbijters invloed op p waarde?

Statistieken afgeleid uit data met uitbijters kunnen een sterk vertekend beeld geven van de werkelijkheid. Bijvoorbeeld: bij berekening van het rekenkundig gemiddelde heeft een uitbijter grote invloed op de verkregen waarde, maar een uitbijter heeft geen of nauwelijks invloed bij de berekening van een mediaan.

Welke van de volgende statistische maten is zijn gevoelig voor de aanwezigheid van uitschieters in de dataset?

Een groot nadeel van het gemiddelde is dat het zeer gevoelig is aan de aanwezigheid van outliers in de dataset. Merk op dat het gemiddelde vrij sterk beïnvloed kan worden door één outlier.

Hoe bereken je de Interkwartielafstand?

De interkwartielafstand = Q3 – Q1. De helft van alle waarden ligt tussen Q1 en Q3. De interkwartielafstand geeft de spreiding van de middelste helft van alle waarden. Wil je een maat die rekening houdt met alle waarden, dan zou je de gemiddelde verandering kunnen berekenen.

Is de standaardafwijking gevoelig voor uitschieters?

De gemiddelde afwijking heeft niet het bezwaar dat die zeer gevoelig is voor uitschieters. Toch wordt deze spreidingsmaat in de praktijk nauwelijks gebruikt omdat het rekenwerk en de rekenregels daarbij nogal gecompliceerd zijn. Deze rekenregels worden eenvoudiger als je de afwijkingen kwadrateert.

Wat is de Interkwartielafstand?

De interkwartielafstand is een maat voor de spreiding van een verdeling, dus de mate waarin de waarden onderling verschillen.

Waarom beschrijvende statistiek?

Beschrijvende statistiek gaat over de populatie, het geheel van gelijksoortige objecten of data. Deze data worden samengevat in een beknopte weergave, met als doel het ontdekken van globale patronen en kenmerken. Een voorbeeld is de gemiddelde lengte van een groep Nederlandse vrouwen.

Wat valt er onder beschrijvende statistiek?

Onderwerpen van de beschrijvende statistiek

  • Steekproef.
  • kenmerken. Kwalitatief kenmerk. Kwantitatief kenmerk.
  • Gemiddelde, centrummaat. Rekenkundig gemiddelde. Meetkundig gemiddelde. Harmonisch gemiddelde. Modus. Mediaan.
  • Spreiding. Spreidingsbreedte. Gemiddelde absolute afwijking. Percentiel. Variantie. Standaardafwijking.

Hoe bereken je een Spreidingsbreedte?

Trek het kleinste getal in je dataset van het grootste getal af. Nu je het kleinste en grootste getal in de set gevonden hebt, hoef je ze alleen maar van elkaar af te trekken. Trek 14 af van 28 (28 – 14) en je komt uit op 14, de spreidingsbreedte van de set.

Hoe IKA berekenen?

Om te bepalen of een waarde een uitschieter is, gebruiken we de IKA-regel: waarden die 1,5 x IKA boven het derde kwartiel of onder het eerste kwartiel ligt is een uitschieter (zie oefening voor voorbeeld). Me = (41+1)/2 = 21ste waarneming –> bevindt zich bij de waarde voor x = 7.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven