Inhoudsopgave
Hoe bereken je uitkoopsom?
Om de uitkoopsom te berekenen zijn er drie zaken belangrijk:
- De waarde van het huis. Let op: dit is niet de aankoopprijs die jullie betaalden.
- Het nog af te betalen bedrag van de lopende lening. Dit wordt afgetrokken van de waarde van het huis.
- De eigen inbreng van zowel jezelf als je ex-partner.
Hoe kan ik mede eigenaar worden van een huis?
Stellen die dit anders willen regelen, en dus gezamenlijk eigenaar van het huis van een van de partners willen worden, moeten dit vastleggen bij de notaris. Uw partner wordt mede-eigenaar. Formeel verkoopt u een deel van het huis. Uw partner betaalt dan overdrachtsbelasting (2 procent van de waarde van het huis).
Wat gebeurt er als aflossingsvrije hypotheek na 30 jaar?
Hebt u een probleem als de hypotheek na 30 jaar nog niet is afgelost? De looptijd voor een hypotheek bedraagt in de regel 30 jaar en als de bank deze looptijd niet verlengt, dan hebt u een probleem. De bank kan uw woning opeisen, bovendien bestaat er na dertig jaar geen recht meer op hypotheekrenteaftrek.
Wat als je samen een huis koopt en uit elkaar gaat?
Zowel bij een huurhuis als koopwoning moeten jullie beslissen wie er blijft wonen of dat jullie beiden verhuizen. Bij het uit elkaar gaan met een samenlevingscontract en koophuis moet je naar de notaris om de overdracht te regelen. Je hoeft niet naar de rechter.
Hoe bereken je de ontslagvergoeding?
De ontslagvergoeding wordt dan als volgt berekend:
- 1/6 van jouw bruto maandsalaris, per half volledig gewerkt dienstjaar;
- Als je langer dan 10 jaar in dienst bent geweest dan geldt voor de jaren vanaf het 11e jaar: 1/4 van jouw bruto maandsalaris, per half dienstjaar;
Kan je een huis op 2 namen zetten?
Als één van beide partners een koopwoning heeft, kunt u de woning op gemeenschappelijke naam zetten. Dat betekent dat de nieuwe bewoner mede-eigenaar wordt. U bent niet verplicht iets te regelen, maar verstandig is het wel. Uw partner koopt de helft of een deel van de woning en wordt dan mede-eigenaar.
Kan ik de helft van mijn huis verkopen?
Je partner verkoopt een deel van de woning aan jou. Dit kan een derde zijn, maar ook de helft. Het werkt hetzelfde als een officiële verkoop, dus je moet eigen geld inleggen en overdrachtsbelasting betalen. Je betaalt ook advies- en notariskosten.
Kan je een hypotheek na 30 jaar verlengen?
Een hypotheek eindigt normaal gesproken na 30 jaar. U kunt uw hypotheek mogelijk ook verlengen. U kunt dit op elk willekeurig moment of aan het einde van de looptijd aanvragen. U moet dan aan het einde van de looptijd de hypotheekschuld zelf in één keer betalen.
Kan aflossingsvrije hypotheek verlengd worden?
De aflossingsvrije hypotheek kan onderhands (dus zonder tussenkomst van een notaris) worden verlengd. De bank kijkt daarbij meestal ook of je de nieuwe werkelijke lasten kunt betalen. Er moet een nieuwe hypotheek worden afgesloten. Je moet opnieuw naar de notaris en voldoen aan de inkomensnormen.
Wat als samenwonenden uit elkaar gaan?
Als wettelijke samenwonenden uit elkaar willen gaan, dienen zij samen een verklaring af te leggen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand waar beiden woonden. Het wettelijk samenwonen kan ook eenzijdig door één van de samenwonenden stopgezet worden d.m.v. een verklaring bij de ambtenaar van de burgerlijke stand.
Kan ik een medehuurder eruit zetten?
Als je ex medehuurder is van jullie huurwoning, dan heeft hij of zij recht op huurbescherming en kun je hem of haar niet zomaar de woning uitzetten.