Inhoudsopgave
Hoe communiceer je met een paard?
Paarden gebruiken hun lichaamstaal en stemgeluid om met elkaar te communiceren en met de mensen om ze heen….Kijk naar de gezichtsuitdrukkingen van je paard.
- De kin en/of mond van je paard zal hangen wanneer hij zich ontspannen of slaperig voelt.
- Een krul in de bovenlip geeft de flemende reactie aan.
Hoe kunnen wij mensen beter communiceren met paarden?
De communicatie in een paardenkudde verloopt soepel. Ze hebben aan een half woord (lees oor, blik) genoeg. Ze praten niet door elkaar heen, ze vergaderen niet urenlang, ze liegen niet tegen elkaar en zijn duidelijk in hun mening. Kortom, paarden communiceren veel beter met elkaar dan mensen.
Waarom gillen paarden?
Twee paarden die elkaar voor het eerst (of na een lange tijd opnieuw) zien moeten uitzoeken wie van de twee het meest dominant is. In plaats van voor elkaar weglopen, ‘vechten’ ze het liever uit en dat gaat met gegil en soms slaan met de achterbenen. Paarden gaan na of ze elkaar kennen door te neuzen.
Hoe denkt een paard?
Paarden zijn visuele denkers, ze denken niet in woorden zoals de meeste mensen, maar in plaatjes. Het is veel enger als je je angst in beelden voor je ziet dan in woorden, daarom hebben paarden meer angsten. Bovendien kan een paard niet rationeel over zijn angst nadenken zoals mensen doen.
Hoe kun je met paarden praten?
Om in gesprek te gaan met een paard (of eigenlijk met wie dan ook) is het heel belangrijk dat de andere partij zijn aandacht bij jou heeft. Als jouw paard bijvoorbeeld honger heeft, moet plassen, pijn heeft, bang is, jeuk heeft, moe is of zich verveelt, zal het niet lukken om zijn aandacht (helemaal) op jou te richten.
Waarom hinnikt een paard naar mij?
Paarden maken over het algemeen weinig geluid, omdat het vluchtdieren zijn. De hinnik: een luide, lange roep die hoog begint en met een wat lager geluid eindigt. Omdat het zo luid klinkt en een afstand kan overbruggen, lijkt de hinnik een manier om sociaal contact anderen te zoeken, die ver weg of uit zicht zijn.
Waarom gilt een paard?
In plaats van voor elkaar weglopen, ‘vechten’ ze het liever uit en dat gaat met gegil en soms slaan met de achterbenen. Paarden gaan na of ze elkaar kennen door te neuzen. Wij geven elkaar een hand, zeggen onze naam en geven kort wat meer informatie over wie we zijn: paarden neuzen en gillen!