Inhoudsopgave
- 1 Hoe communiceer je met een zorgvrager met een licht verstandelijke beperking?
- 2 Hoe omgaan met licht verstandelijke beperking?
- 3 Welke aandachtspunten zijn van belang voor de communicatie en begeleiding van jongeren met een lichamelijke beperking?
- 4 Wat is een licht verstandelijke beperking bij volwassenen?
- 5 Wat is een licht verstandelijke beperking?
- 6 Hoe herken ik mensen met een licht verstandelijke beperking?
- 7 Wat is een LVB er?
- 8 Hoe kijkt de maatschappij naar gehandicapten?
Hoe communiceer je met een zorgvrager met een licht verstandelijke beperking?
Gebruik eenvoudige woorden en korte zinnen. Vermijd ontkenningen (dit is te ingewikkeld) Wacht minimaal enkele seconden met een reactie (ivm de vertraagde informatieverwerking van de client) Herhaal regelmatig wat er besproken is.
Hoe omgaan met licht verstandelijke beperking?
Tips voor de omgang met mensen met LVB
- gebruik korte zinnen en vermijd moeilijke woorden.
- blijf concreet en geef voorbeelden om te verduidelijken.
- bespreek in een zin maar 1 onderwerp, stel maar 1 vraag.
- In het geval van een kind of jongere; laat de ander de vraag of de boodschap in eigen herhalen.
Hoe communiceer je met iemand met een verstandelijk gehandicapten?
Adviezen om uw naaste goed te begrijpen
- Neem de tijd voor een gesprek. Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaak meer tijd nodig om na te denken. Heb geduld en laat uw naaste uitpraten.
- Maak genoeg tijd voor een gesprek. Uw naaste krijgt dan de kans om te zeggen wat hij/zij wil.
Welke aandachtspunten zijn van belang voor de communicatie en begeleiding van jongeren met een lichamelijke beperking?
Geduld, de jongere serieus nemen, consequent en duidelijk zijn, op uw houding en stemgebruik letten en steeds uitleggen wat u doet, maken al een behoorlijk verschil. Hulp aanbieden, bijvoorbeeld meegaan naar een afspraak of op doktersbezoek, werkt vaak goed.
Wat is een licht verstandelijke beperking bij volwassenen?
Mensen met een LVB hebben problemen met (abstract) denken, het oplossen van problemen en met leren. Daarnaast hebben zij vaak moeite met het begrijpen van taal en met verschillende sociale en praktische vaardigheden. Aan het uiterlijk is meestal niet te zien dat mensen licht verstandelijk beperkt zijn.
Wat kan iemand met een licht verstandelijke beperking?
Kinderen en jongeren met een IQ tussen de 50 en 85 worden licht verstandelijk beperkt genoemd. Het IQ van normaal begaafde kinderen ligt rond de 100. Een licht verstandelijke beperking kan ook op latere leeftijd ontdekt worden. Bijvoorbeeld als iemand al werkt.
Wat is een licht verstandelijke beperking?
Een kind of jongere met een licht verstandelijke beperking denkt minder snel dan een leeftijdgenoot die normaal begaafd is. Ze kunnen zich niet of minder goed aanpassen aan de eisen van hun omgeving.
Hoe herken ik mensen met een licht verstandelijke beperking?
Hoe herken je een LVB? Mensen met een LVB hebben een beperkt zelfvertrouwen en laag zelfbeeld. Cliënten met een LVB kunnen zich vaak heel goed presenteren en zijn verbaal sterk wanneer zij aankloppen bij professionele hulpverlening. De beperking wordt daardoor niet altijd gezien, stellen gedragsdeskundigen.
Wat is belangrijk voor mensen met een verstandelijke beperking?
Vaak hebben mensen met een verstandelijke beperking bijkomende problemen waarbij een behandeling hulp kan bieden. Denk hierbij aan logopedie (spraak), ergotherapie (motoriek en ADL-vaardigheden) en psychologische/orthopedagogische ondersteuning (bij opvoeding- en gedragsproblemen).
Wat is een LVB er?
Hoe kijkt de maatschappij naar gehandicapten?
Mensen met een beperking doen nog onvoldoende mee in de Nederlandse samenleving. Ook mensen met dyslexie, autisme of een chronische ziekte hebben een beperking waarmee volgens het VN-verdrag rekening moet worden gehouden. Niet de handicap veroorzaakt problemen, maar de wijze waarop onze samenleving is ingericht.
Hoe begeleid je iemand met een lichamelijke beperking?
De belangrijkste tip bij het begeleiden van mensen met een handicap is ‘gewoon sporten waar het gewoon kan, en aangepast waar het nodig is’. Verschillende tips voor het begeleiden van mensen met een lichamelijke handicap staan verspreid in diverse documenten.