Inhoudsopgave
Hoe diep ligt gemeenteriool?
In de praktijk komt het er vaak op neer dat de diepte varieert tussen de 30 en 100 cm. Als het goed is ligt het riool in ieder geval vorstvrij dus minimaal 20 of 30 cm diep. Afhankelijk van de aansluiting op het gemeenteriool ligt een riool meestal niet dieper dan maximaal 120 cm.
Welke kleur rioleringsbuis?
Leidingen worden gescheiden tot aan de rooilijn gebracht en bevatten een duidelijke kleurcode, let wel deze kleurcode komt niet volledig overeen met de kleur van de buis: Hemelwater (grijze buis): blauwe leiding op plan. Grijs afvalwater (roodbruine buis): rode leiding op plan.
Wat is een Erfgrensput?
Om uit te zoeken op welk terrein de verstopping bevindt moet u de erfgrensput (of ontstoppingsstuk) vrij graven. Het erfgrensputje vindt u tegen de erfgrens van uw perceel met de openbare ruimte. Het putje zit altijd op uw eigen terrein.
Welke soorten afvalwater zijn er?
Welke soorten afvalwater (‘stromen’) onderscheiden we?
- Urine.
- Fecaliën.
- Grijs water.
- Zwart water.
- Hemelwater.
Welk afvoersysteem wordt in Nederland het meest toegepast?
De riolering in Nederland bestaat voor ruim 70% uit beton en zo’n 25% uit kunststof. Veelgebruikte kunststoffen zijn pvc, PE of GVK.
Wie is er verantwoordelijk voor de riolering?
De particuliere eigendom van de riolering op eigen terrein brengt mee dat de eigenaar verantwoordelijk is voor onderhoud en eventuele vervanging op eigen terrein. De gemeente daarentegen, als eigenaar van het openbare riool, is verantwoordelijk voor onderhoud, vervanging en herstel van gebreken in het openbare riool.
Waarom beluchter op afvoer?
Het voornaamste doel van een beluchter op de afvoer is het voorkomen van stank in huis. U moet er niet aan denken, dat de geur uit de afvoerleiding in de ruimtes van uw woning blijft hangen. Vergelijk het met een verstopte afvoer! Vaak brengt zo’n verstopping ook een nare rioolgeur met zich mee.
Waar inspectieput plaatsen?
Een inspectieput wordt vaak geplaatst op plekken waar de riolering een bocht maakt en/of op plaatsen waar diverse rioolleidingen samenkomen. Tevens komen inspectieputten voor op plaatsen waar de diameter en/of het materiaal van de rioolbuis wordt gewijzigd.
Waar is een regenpijp op aangesloten?
De regenpijp voert het regenwater af naar een regenton, een regenput of het riool. Tegenwoordig worden regenwaterafvoeren soms weer afgekoppeld van de hoofdriolering. Met een zogenoemd gescheiden rioolstelsel wordt het regenwater niet naar een rioolwaterzuivering maar rechtstreeks naar het oppervlaktewater afgevoerd.