Hoe diep moet een vijver zijn voor waterlelies?

Hoe diep moet een vijver zijn voor waterlelies?

Planten van waterlelies Deze vijverplant heeft minimaal vijf uur zon nodig. Plant de wortelstok bijna horizontaal in een vijvermand die gevuld is met speciale waterleliegrond. Dek af met een laagje grind. Zet de mand minimaal 40 cm diep, maar liever 60 cm diep om bevriezing van de wortelstok te voorkomen.

Hoe diep moet een waterlelie staan?

De plantdiepte hangt af van de soort waterlelie. De grotere soorten groeien het beste op een diepte van 80 cm, terwijl de wat kleinere soorten op 50-60 cm diepte kunnen staan. Een jonge waterleliestek kun je het eerste jaar het best wat ondieper wegzetten dan de uiteindelijke plantdiepte.

Hoeveel bloemen heeft een waterlelie?

De meeste waterlelies bloeien tussen mei en september. Meestal gebeurt dat met een hele serie bloemen na elkaar. Maar dan moeten ze wel voldoende ruimte krijgen en op een zonnige plek groeien (minstens 5 uur zon per dag). Op een schaduwplek worden er wel bloemen gevormd, maar die gaan dan meestal niet open.

Waarom sluit een waterlelie in de avond?

Waterlelie groeit met een wortelstok in de modderbodem, in het voorjaar komen daar de bladeren aan. Een bloem is na vijf dagen uitgebloeit, en wordt dan door een volgende voortgezet. In het begin opgerold en onder water, daarna drijvend op het oppervlakte. De bloemen zijn bij mooi weer te zien en gaan s nachts dicht.

Hoe waterlelie verzorgen?

Een waterlelie vergt weinig onderhoud behalve het verwijderen van de oude bladeren in de herfst. Verwijder alleen het blad aan de oppervlakte en niet onder water om wortelrot te voorkomen. Als de waterlelie voldoende diep staat en niet bevriezen kan, snijdt u de stengels af tot max. 20 cm onder de wateroppervlakte.

Waarom bloeien mijn waterlelies niet?

Op een schaduwplek worden er wel bloemen gevormd, maar die gaan dan meestal niet open. Ook bij slecht weer opent een waterleliebloem zich niet. Waar een waterlelie ook niet van houdt, is voortdurend spetterend water op het blad. Hij houdt van een verstilde omgeving met weinig waterbeweging.

Welke soorten waterlelies zijn er?

Waterlelies zijn er in vele kleuren en soorten: Winterharde waterlelies. Deze bloeien vanaf mei tot oktober en zullen, mits voldoende diep geplaatst, ’s winters niet bevriezen. Dwergwaterlelies. Zoals de naam al doet vermoeden is het een kleinere waterleliesoort die ook in een ondiepe vijver kan groeien, 10 cm is al voldoende,

Hoe Plant je een waterlelie?

Planten van een waterlelie: zet de stek in een grote plantmand, zodat deze ruimte heeft om wortels te kunnen vormen. Waterlelies groeien goed in speciale lelie-aarde, waaraan je eventueel nog groeibollen kunt toevoegen. Op de foto is de aarde afgedekt met grof zand en steensplit.

Wat dragen waterlelies bij aan het biologisch functioneren van het water?

Waterlelies zijn niet alleen mooi maar dragen ook een belangrijke steen bij aan het biologisch functioneren van de waterpartij. Het drijvende gebladerte vermindert de instraling van zonlicht in het water en helpt zo de algengroei in bedwang te houden.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven