Inhoudsopgave
Hoe een overlijden melden?
Wat doen kort na het overlijden?
- Neem contact op met een begrafenisondernemer.
- Geef het overlijden aan bij de burgerlijke stand van de gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden.
- Meld het overlijden bij de banken en verzekeringsmaatschappijen waar de overledene klant was.
- Stel eventueel een notaris aan.
Wie mag een overlijden vaststellen?
Bij elk overlijden moet worden vastgesteld waaraan iemand is overleden: de zogenaamde lijkschouw. Dit gebeurt door de huisarts, behandeld arts (in een ziekenhuis) of door de gemeentelijke lijkschouwer. De wet schrijft voor dat het lichaam van de overledene door een arts moet worden onderzocht.
Wat doen bij overlijden?
Checklist wat doen bij een overlijden Geef het overlijden aan bij de burgerlijke stand van de gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden. Bij een overlijden kun je bij de notaris terecht voor een aantal praktische zaken. a. Akte of attest van erfopvolging.
Wat moet u regelen na het overlijden van een naaste?
In deze checklist vindt u de meeste zaken die u moet regelen na het overlijden van een naaste. Zo krijgt u een indruk wat er op u afkomt en welke wettelijke termijnen u in de gaten moet . houden, bijvoorbeeld die van de Belastingdienst. U hoeft niet alles zelf te regelen.
Wat is het eigen risico bij overlijden?
Eigen risico. Bij een overlijden wordt het eigen risico pro rato berekend. Wanneer de klant hierdoor teveel eigen risico heeft betaald, wordt dit eigen risico door ons verrekend of teruggestort.
Wat is een overlijdensakte?
Overlijdensakte. Een akte van overlijden bewijst het feit van het overlijden en stelt de identiteit van de overledene vast. Deze akte is nodig vooraleer de ambtenaar van de burgerlijke stand de toestemming tot vervoer en begraving of crematie van de overledene kan geven.