Hoe gaat een Blaasonderzoek bij vrouwen?

Hoe gaat een Blaasonderzoek bij vrouwen?

De uroloog brengt bij vrouwen een dunne metalen buis (cystoscoop) via de plasbuis in de blaas. Bij mannen wordt gebruik gemaakt van een flexibele cystoscoop, omdat de plasbuis van een man langer is. De uroloog brengt bij vrouwen een dunne metalen buis (cystoscoop) via de plasbuis in de blaas.

Hoe ziet een cystoscoop eruit?

Dit is een dunne, flexibele slang waarmee de uroloog in de blaas en plasbuis kan kijken. De cystoscoop is aangesloten op een camera waardoor de patiënt op een scherm mee kan kijken. Een cystoscopie wordt gedaan als de arts vermoedt dat er afwijkingen zijn in de plasbuis, het prostaatgebied of de blaas.

Is een cystoscopie pijnlijk?

Het onderzoek is niet pijnlijk, maar kan wel als onaangenaam ervaren worden. U kunt dit verminderen, door u zo goed mogelijk te ontspannen en de aanwijzingen van de uroloog op te volgen. Omdat er tijdens het onderzoek steriele vloeistof in de blaas gebracht wordt, kunt u aandrang tot plassen krijgen.

Hoe verloopt een cystoscopie?

Via de plasbuis schuift de uroloog de cystoscoop in de blaas. Het inbrengen van de cystoscoop verloopt gemakkelijker als u zich kunt ontspannen. Via de cystoscoop wordt de blaas langzaam gevuld met water, waardoor de blaas zich ontplooit en goed zichtbaar wordt. U kunt hierdoor aandrang tot plassen krijgen.

Wat gebeurt er bij een Blaasonderzoek?

Een blaasonderzoek (cystoscopie) is een inwendig onderzoek van de blaas. De uroloog brengt via uw plasbuis een dunne buigzame slang met een camera en een lichtje in uw blaas. De camera maakt opnames en zendt de beelden naar een beeldscherm.

Wat voor onderzoeken doet een uroloog?

Onderzoeken bij urologie Deze specialist onderzoekt en behandelt afwijkingen van de nieren, urineleiders, blaas, plasbuis, teelballen en prostaat. Vaak voorkomende klachten zijn nierstenen, bloed bij de urine, blaasontstekingen of erectieproblemen.

Doet Blaasonderzoek pijn?

Dankzij het verdovende glijmiddel in de plasbuis doet het onderzoek geen pijn. U kunt wel een vreemd gevoel hebben als de cystoscoop door de plasbuis wordt geschoven. Verder moet u plassen zodra de spoelvloeistof de blaas heeft gevuld, maar dat kan niet zolang de cystoscoop in de blaas zit.

Kan een cystoscopie onder narcose?

Een cystoscopie is een onderzoek waarbij met een dun instrument in de plasbuis en de blaas gekeken kan worden. Er kan eventueel ook een kleine ingreep gedaan worden. Bij volwassenen kan dit op de polikliniek, maar bij kinderen gebeurt dit altijd onder narcose. Een (dag-)opname is dan noodzakelijk.

Hoe gaat een Blaasonderzoek in zijn werk?

Door het buisje wordt steriel water in de blaas gebracht. Aan het uiteinde van het buisje zit een lampje dat de blaas aan de binnenkant verlicht. Hiermee bekijkt de arts de gehele binnenkant van de blaas. Het onderzoek duurt ongeveer tien minuten.

Waarom een Blaasonderzoek?

U krijgt een blaasonderzoek als u blaasklachten heeft of klachten heeft bij het plassen. Ook wordt een blaasonderzoek verricht als er bloed in de urine zit of als u gecontroleerd wordt na het verwijderen van een blaastumor.

Wat doet een uroloog bij het eerste bezoek?

Bij uw eerste polikliniekbezoek heeft u een gesprek met de arts en misschien wordt er een lichamelijk onderzoek gedaan. Ook kan het zijn dat er een blaasonderzoek (cystoscopie) gedaan wordt (zie folder cystoscopie). Tijdens dit bezoek vraagt de arts vooral naar uw klachten.

Waarom ga je naar een uroloog?

Een uroloog is een medisch specialist op het gebied van de urologie: de tak van de geneeskunde die zich bezighoudt met de behandeling van problemen aan de nieren, urinewegen en mannelijke geslachtsorganen. Aandoeningen en problemen die door urologen worden behandeld zijn onder andere: Nierstenen. Prostaatkanker.

Wat is een urineleider?

Urineleider (ureter) De urineleider loopt van de nier (het nierbekken) naar de blaas. Omdat een mens twee nieren heeft, zijn er dus ook twee urineleiders. De nieren zorgen ervoor dat een teveel aan water en afvalstoffen uit ons lichaam wordt afgevoerd. De urine die de nieren produceren wordt door de urineleiders naar de blaas gebracht.

Hoe lang is de vrouwelijke urinebuis?

De vrouwelijke urinebuis begint bij de urineblaas (vesica urinaria), loopt door de bekkenbodem en komt uit in de voorhof van de schede (vestibulum vaginae) onder de kittelaar (clitoris). Bij vrouwen is de urinebuis 2,5 tot 4 cm lang en de opening (het plasgaatje) bevindt zich in de vulva tussen de clitoris en de vaginale opening.

Wanneer zijn vrouwen vatbaar voor een urineweginfectie?

Tijdens de zwangerschap zijn vrouwen vatbaarder voor het ontwikkelen van een urineweginfectie. Na de menopauze hebben vrouwen meer kans op een urineweginfectie. Dit heeft te maken met daling van het oestrogeengehalte. Oestrogeen is een hormoon dat de aanwezigheid van de goede lactobacillen bevordert.

Wat is een urinebuis?

Urinebuis – urineleiders – urineblaas. De urinebuis dient zowel bij de man als bij de vrouw om urine uit het lichaam te verdrijven. De urinebuis (ook plasbuis, pisbuis of urethra genoemd) verbindt de blaas met de buitenkant van het lichaam.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven