Inhoudsopgave
- 1 Hoe gaat een vruchtbaarheidsonderzoek vrouw?
- 2 Hoe kan je zien dat je onvruchtbaar bent?
- 3 Welke onderzoeken worden gedaan bij de man en bij de vrouw wanneer een zwangerschap uitblijft?
- 4 Waarom is het moeilijk om zwanger te worden?
- 5 Hoe groot is de kans op onvruchtbaarheid?
- 6 Hoe lang duurt vruchtbaarheids onderzoek?
Hoe gaat een vruchtbaarheidsonderzoek vrouw?
Er zijn verschillende manieren om dit te onderzoeken: via een hysterosalpingografie (= baarmoederfoto of HSG), TVE (= transvaginale endoscopie) of een laparoscopie (kijkoperatie). Bij een HSG of baarmoederfoto krijgt u via een slangetje contrastvloeistof in de baarmoederholte en eileiders gespoten.
Hoe test je vruchtbaarheid?
Bloedtesten. Tijdens een bloedtest worden de verschillende hormonen die een rol spelen in de vrouwelijke vruchtbaarheid getest (eventueel in verschillende fases van de menstruele cyclus). Verder wordt het bloed gecontroleerd op infectieziekten (rode hond, toxoplasmose, hiv, Hepatitis B en C, Syfilis en Chlamydia).
Hoe kan je zien dat je onvruchtbaar bent?
Er zijn geen symptomen voor verminderde vruchtbaarheid, behalve dat het niet lukt om zwanger te worden. De hoeveelheid van uw zaadlozing zegt bijvoorbeeld niets over de hoeveelheid of de kwaliteit van de zaadcellen. Ook eventuele erectieproblemen staan los van de vruchtbaarheid.
Hoe werkt een vruchtbaarheidsonderzoek?
Hierbij wordt met behulp van een contrastvloeistof de grootte en de vorm van de baarmoeder zichtbaar gemaakt, en kan een eventuele blokkade van de eileiders, het slijmvliespatroon in de eileiders en soms ook verklevingen rond de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken worden opgespoord.
Welke onderzoeken worden gedaan bij de man en bij de vrouw wanneer een zwangerschap uitblijft?
Bij het oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) kijken we wat de oorzaak kan zijn dat u niet zwanger wordt. OFO bestaat uit verschillende onderzoeken. Vaak worden deze onderzoeken in een bepaalde volgorde gedaan. Anamnese (ziektegeschiedenis) van de vrouw en de man.
Welke onderzoeken als zwanger worden niet lukt?
Als het niet lukt om zwanger te worden, kun je een vruchtbaarheidsonderzoek laten doen. In eerste instantie maak je dan een afspraak voor een gesprek met de arts en een kort lichamelijk onderzoek, eventueel aangevuld met een echo(grafie).
Waarom is het moeilijk om zwanger te worden?
Vruchtbaarheidsproblemen bij de vrouw In de helft van de gevallen ligt de oorzaak van moeilijk zwanger worden (alleen) bij de vrouw. Mogelijke oorzaken zijn dan: Stoornis in de menstruatiecyclus. Dit kan worden veroorzaakt door een verstoorde hormoonhuishouding, bijvoorbeeld door stress, over- of ondergewicht.
Kan ik onvruchtbaar zijn?
Als je onvruchtbaar bent, dan kun je niet op de natuurlijk wijze zwanger worden en kinderen krijgen. Onvruchtbaarheid wordt ook wel infertiliteit genoemd. Wanneer een koppel met kinderwens langer dan een jaar gericht zwanger probeert te worden zonder resultaat, dan spreek je van verminderde vruchtbaarheid.
Hoe groot is de kans op onvruchtbaarheid?
Onvruchtbaarheid treft zowel mannen als vrouwen. Bij 30% van de koppels is de vrouw onvruchtbaar. Bij 30% van de koppels is de man onvruchtbaar. Bij 30% van de koppels is zowel de man als de vrouw onvruchtbaar.
Hoe werkt een vruchtbaarheidstest voor mannen?
Een spermatest is een vruchtbaarheidstest voor mannen waarmee je de kwaliteit van sperma kunt onderzoeken. In het laboratorium wordt beoordeeld hoeveel zaadcellen er aanwezig zijn, hoe beweeglijk de zaadcellen zijn en of de zaadcellen er normaal uitzien. Voor de test moet er sperma worden opgevangen in een potje.
Hoe lang duurt vruchtbaarheids onderzoek?
Hoe lang duurt het vruchtbaarheidsonderzoek? Het hele vruchtbaarheidsonderzoek duurt 2 maanden tot een jaar.
Wat is een Fertiliteitsonderzoek?
Een vruchtbaarheidsonderzoek of fertiliteitsonderzoek is een onderzoek om stoornissen op te sporen die het ontstaan van een zwangerschap in de weg kunnen staan. Dit onderzoek bestaat uit verschillende onderdelen.