Inhoudsopgave
Hoe gebruik je de punt komma?
Daarvoor is dit leesteken eigenlijk niet bedoeld. Een puntkomma hoort alleen in een opsomming als je verschillende zinnen opsomt. Zo’n opsomming begin je gewoon met een dubbele punt. Daarna gebruik je de ; als scheiding tussen opsommende delen, en je sluit af met een gewone punt.
Hoe geef je een opsomming weer?
De zin die de opsomming inleidt, eindigt met een dubbele punt. Elk onderdeel van de opsomming begint met een kleine letter en eindigt met een puntkomma; alleen het laatste onderdeel van de opsomming krijgt een punt.
Hoe noemt men het gebruik van leestekens in een tekst?
Een leesteken is een teken dat in tekst gebruikt wordt om de leesbaarheid te verbeteren. Soms geeft een leesteken ook aanwijzingen over de betekenis en uitspraak van de zin. De verzameling en het gebruik van leestekens heet interpunctie.
Wat is puntsgewijze opsomming?
Voor de weergave van puntsgewijze opsommingen zijn er geen echte regels. In een opsomming die bestaat uit volledige zinnen, begint elk deel met een hoofdletter en eindigt elk deel op een punt. …
Wat is een ander woord voor opsomming?
opsomming (zn): cedel, ceel, enumeratie, lijst, nummering, opgaaf, opgave, opnoeming, optelling, register.
Hoe noem je leestekens?
Alle leestekens samen worden “interpunctie” genoemd. Sommige leestekens worden in een woord gebruikt en andere aan het begin of einde van een zin. Maar ook wel midden in een zin worden leestekens gebruikt, zoals de komma en de puntkomma. Er zijn heel veel verschillende leestekens.
Wanneer is de dubbele punt gebruikt?
Laatste update op: 11 september 2019. De dubbele punt gebruik je wanneer hierna een opsomming komt, een citaat of een uitleg. De dubbele punt betekent in het eerste deel van de zin meestal ‘het volgende’ of ‘als volgt’ en in het tweede deel van de zin meestal ‘namelijk’, ‘want’ of ‘immers’.
Wat is een puntkomma in een zin?
Puntkomma in een zin. Een puntkomma (in België ook kommapunt genoemd) is een leesteken midden in een zin. Er is een belangrijk verband tussen de delen voor en na de puntkomma, ook al zijn het vaak twee volwaardige zinnen en zou een punt ook gekund hebben. Een voorbeeld:
Wat is een puntkomma in een opsomming?
Puntkomma in een opsomming. In een opsomming kun je achter elk onderdeel een puntkomma zetten. Achter het laatste onderdeel zet je dan een punt. Bijvoorbeeld: Denk aan de volgende spullen: – toiletspullen; – een handdoek; – een warme trui, want het kan koud zijn; – iets lekkers voor bij de koffie. Je ziet in opsommingen trouwens ook vaak een komma.