Hoe geef ik een intramusculaire injectie?

Hoe geef ik een intramusculaire injectie?

Bij intramusculaire injecties vindt de inspuiting plaats in het spierweefsel. De naald wordt loodrecht door de strak getrokken huid in gebracht. De vloeistof wordt sneller in de bloedsomloop opgenomen dan na een subcutane injectie. Injecteren in een gespannen spier is pijnlijk en vergroot de kans op nabloeden.

Waarom injecteren in de bil?

Bij intramusculaire injecties vindt de inspuiting (injectie) plaats in spierweefsel. De vloeistof wordt sneller (binnen 15 – 20 minuten1) in de bloedsomloop opgenomen dan na een subcutane injectie. Injecteren in de spier kan pijnlijk zijn. Help de cliënt de spier te ontspannen.

Waarom mag je niet masseren na injectie?

Masseer nooit Als er na injectie wat bloed achterblijft veeg dit dan zachtjes weg met een gaasje of tissue. Weefselnecrose door steeds op dezelfde plaats te injecteren of in niet doorbloed weefsel. Wissel injectieplaatsen af en gebruik een rotatieschema. Injecteer nooit in aangedane plaatsen (zie keuze injectieplaats).

Wat gebeurt er als je in een bloedvat prikt?

Een van de mogelijke complicaties is het per ongeluk aanprikken van een bloedvat. Wanneer de medicatie dan toch ingespoten wordt, kan dit direct in het bloedvat terecht komen. In ernstige gevallen leidt dit mogelijk tot shock of coma.

Hoe zet ik een spuitje?

  1. Steek de naald in één beweging in de huidplooi waarbij u de spuit rechtop houdt, de naald moet helemaal in de huid geprikt worden (afbeelding 3).
  2. Druk de spuit rustig leeg inclusief luchtbelletje (afbeelding 4).
  3. Laat de naald 5 seconden in de huid zitten om te voorkomen dat er vloeistof terugloopt.

Wat is een contra indicatie voor intramusculair injecteren?

Zowel aangeboren als verworven (door medicatie) verhoogde bloedingsneiging is meestal een contra-indicatie voor intramusculair vaccineren in verband met een verhoogde kans op spierbloedingen. Soms is intramusculair vaccineren toch geen probleem.

Hoeveel ml mag je intramusculair injecteren in de bil?

– Het intramusculair inspuiten van een relatief grote hoeveelheid vloeistof (meer dan 5 ml) op één plaats kan pijnlijk zijn. Verdeel de totale hoeveelheid zo nodig over twee injectieplaatsen. – Het achteraf afdrukken en/of masseren van de injectieplaats dient achterwege te blijven.

Waarom mag je niet wrijven na een injectie met antistolling?

Er kan een bloeddruppeltje ontstaan op de injectieplaats. Een pleister is meestal niet nodig. Let op: Wrijf na het injecteren niet over de injectieplaats. Dit kan blauwe plekken verergeren of veroorzaken.

Waarom mag je niet in littekenweefsel injecteren?

Ongeschikte injectieplaats: weefselverharding (lipohypertrofie), littekenweefsel, verhardingen van de huid Vermijd ongeschikte plekken. De pennaald is na injectie te snel teruggetrokken Injecteer langzaam en verwijder de pennaald niet direct (tel langzaam tot 10).

Wat doe je als er na een injectie een hematoom is opgetreden?

Als er een blauwe plek is ontstaan, ook wel hematoom genoemd, moet er op deze plek voorlopig niet geprikt worden. De blauwe plek moet eerst volledig opgelost zijn voordat je deze plek weer kan gebruiken om te injecteren.

Waarom Rangeertechniek?

De rangeertechniek wordt bij het toedienen van etsende en stroperige vloeistoffen gebruikt om het terugvloeien van de vloeistof te voorkomen waardoor het subcutane weefsel kan worden beschadigd of pijn veroorzaakt wordt.

Wat is de injectieplaats in de bil?

de injectieplaats bevindt zich tussen de eerste knokkels van de wijs- en middelvinger. Afbeeldingen: plaats voor intramusculaire injectie ventrogluteaal1 Intramusculair injecteren in de bil: rugzijde of buikzijde? Traditioneel wordt in de boven/ buitenzijde (dorsogluteaal) van de bil geïnjecteerd. Echter de

Wat is injectiegebied intramusculair injecteren?

Injectiegebieden intramusculair injecteren Maximaal toe te dienen hoeveelheid2 3 Bijzonderheden Zijkant van de bovenarm (musculus deltoïdeus) 1 – 2 ml Veel gebruikt voor (griep)vaccinaties de boven/buitenkant (het middelste deel) van het bovenbeen: brede zijspier (m. vastus lateralis) 1 – 5 ml

Wat is de meest veilige injectietechniek?

Onderzoek geeft aan dat de rangeertechniek de beste en meest veilige intramusculaire injectie techniek is voor alle soorten injectievloeistoffen.. Werkwijze rangeertechniek . Door de huid eerst zijwaarts te verschuiven, dan te injecteren en daarna de huid weer los te laten, blijft de vloeistof geblokkeerd in de spier.

Welke kenmerken hebben de voorkeurslocaties voor intramusculaire injecties?

Traditioneel wordt in de boven/ buitenzijde (dorsogluteaal) van de bil geïnjecteerd. Echter de buikzijde (ventroglueaal) heeft de voorkeur. De kans op het aanprikken van een zenuw of bloedvat en het per ongeluk subcutaan injecteren is kleiner.

Wat injecteer je intramusculair?

Spieren die hiervoor in aanmerking komen zijn onder andere: musculus gluteus maximus (de grote bilspier, alleen in het buitenste bovenste kwadrant omdat daar de kans het kleinst is om een zenuw of groot bloedvat te raken) musculus gluteus medius et minimus (middelste en kleine bilspier)

Wat is de Depotverwisselingstechniek?

Intramusculaire injectie – depotverwisselingstechniek Bij de depotverwisselingstechniek verdeel je met één injectie de totale hoeveelheid vloeistof over twee verschillende gebieden. Je kunt deze techniek bijvoorbeeld gebruiken wanneer de hoeveelheid vloeistof die je moet injecteren meer dan 5 ml bedraagt.

Hoe diep naald intramusculair?

subcutaan weefsel t.h.v. deltoïdspier bij volwassenen. ➢ Injectie van naald tot op 2-3 mm van huidoppervlak, o.w.v. risico voor afbreken naald!!

Wat kan een reden zijn om subcutaan te injecteren?

Er wordt gebruikgemaakt van een korte naald die geplaatst wordt in een plooi in de huid die met de vingers wordt gemaakt. De buik is hiervoor erg geschikt. Voorbeelden hiervan zijn de toediening van insuline door diabetici en de toediening van methotrexaat door mensen met reumatoïde artritis.

Waar injecteren in bovenbeen?

Bij de bovenbenen kan er gespoten worden in het middelste gedeelte van de benen aan de buitenkant. De binnenkant van het been is te gevoelig en er lopen grotere bloedvaten vlak onder de huid. Daarom is het niet verstandig om hier te spuiten.

Wat is een rangeer techniek?

De rangeer-, Z- of Zig zag-techniek wordt gebruikt om het terugvloeien en irritatie van geïnjecteerde vloeistof te voorkomen. Dit is met name van belang als etsende en stroperige vloeistoffen geïnjecteerd worden die het subcutane weefsel bij terugvloeien zouden kunnen beschadigen of pijn kunnen veroorzaken.

Wat wordt bedoeld met Rangeertechniek?

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven