Hoe grond bewerken?

Hoe grond bewerken?

De structuur van de grond kan je verbeteren door er organisch materiaal (bijv. compost) in te werken. Dat is een weldaad voor de grond. De compost zorgt ervoor dat in een zandige grond de losse korrels aaneenkitten tot kruimels die het water (en dus ook de voedingsstoffen) beter vasthouden.

Wat is goede grond voor moestuin?

De beste potgrond voor de moestuin is zelf gemaakte potgrond. Dit komt, omdat je dan weet wat er in de potgrond zit, en dat de ingrediënten van de potgrond van een goede kwaliteit en afkomst zijn. Natuurlijk is het zelf mixen van potgrond best wel een klusje, waar niet iedereen op zit te wachten.

Welke compost voor moestuin?

Rijpe compost (ruikt naar bosgrond, is kruimelig en egaal) is een voedende meststof. Voor alle gebruik (zie verder). Meerjarige compost (lijkt op potgrond) is een prima bodemverbeteraar en ook voor potgrond. Goed om in te zaaien en te verspenen!

Hoe grond bewerken voor moestuin?

Maak de grond eerst goed los met een biovork of woeler. Spitten is niet nodig, hiermee verstoor je het bodemleven. Bekijk hier de voor- en nadelen van spitten. Houd ook de zuurtegraad op peil, werk bij een te zure grond (pH lager dan 5,5) wat kalk door de grond, korrelkalk bijvoorbeeld.

Hoe bewerk je kleigrond?

Je kunt kleigrond duurzaam verbeteren door er een flinke lading compost, organische mest of bladaarde doorheen te mengen. Werk die oppervlakkig in de toplaag en regenwormen doen de rest wel. De humusdeeltjes maken de bodem luchtiger, verbeteren de vochthuishouding en stimuleren het bodemleven.

Kun je potgrond gebruiken voor je moestuin?

Zoals de naam al zegt, is universele potgrond geschikt voor alle planten. In de tuin kun je universele potgrond gebruiken voor het ophogen, egaliseren en aanvullen van bijvoorbeeld borders, het vullen van bloempotten en bloembakken en bijvoorbeeld je moestuin.

Hoe diep grond moestuin?

Zaai niet te diep Ook geldt dat hoe dieper je zaait, hoe groter de kans op rotten. Bovendien hebben moestuinzaadjes weinig diepte nodig. De stelregel is dat je een zaadje zo diep zaait als dat het zaadje groot is wanneer je het verticaal houdt. Dus is een zaadje 2 cm lang, dan zaai het 2 cm onder de grond.

Welke Moestuinplanten hebben kalk nodig?

Kalk in de moestuin Een aantal planten, bijvoorbeeld prei, is gek op kalk. Ze vormen een grotere, smakelijker vrucht als ze geteeld worden op zand, dan wanneer ze geteeld worden op bijvoorbeeld klei. Zandgrond bevat van nature meer kalk.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven