Hoe groot is de zwaartekracht op een voorwerp met een massa van 10 kg?
Dit is de verhouding tussen de massa en de zwaartekracht. Hoe meer massa een voorwerp heeft, hoe groter de zwaartekracht die erop werkt. Op aarde is de verhouding tussen de massa en de zwaartekracht ongeveer 10 N/kg. Op de maan is deze bijvoorbeeld 1,6 N/kg.
Waar eindigt de zwaartekracht?
Bij een enigszins serieuze afstand wordt de valversnelling van de aarde dus verwaarloosbaar klein ten opzichte van andere voorwerpen die zwaarder zijn (zon, grote planeten) en/of voorwerpen die dichterbij zijn. Zwaartekracht gaat oneindig door, maar wordt wel steeds zwakker.
Hoe groot is de kracht waarmee de aarde aan een gewichtje van 100 gram trekt?
Alle voorwerpen worden aangetrokken door de aarde. Het ene voorwerp wat sterker dan het andere. De aarde trekt sterker aan een betonnen bal van 100 kg dan aan een appel van 100 g. Als de massa 1000 keer zo groot wordt, dan wordt het gewicht ook 1000 keer zo groot.
Wat is zwaartekracht kindertaal?
Zwaartekracht is een natuurkracht. Als bijvoorbeeld een appel van de boom losraakt valt hij altijd recht naar beneden. Alles wat massa heeft, een boek, een planeet, een mens, heeft zwaartekracht. Anders gezegd, alle voorwerpen, groot en klein, trekken elkaar aan.
Welke kracht is zwaartekracht?
De zwaartekracht is een aantrekkende kracht die twee of meerdere objecten naar elkaar toe trekt. Zwaartekracht is een natuurkracht en wordt ook wel eens ‘gravitatie’ genoemd. Vaak moet je de zwaartekracht tussen de aarde en een ander voorwerp berekenen. Er is hier sprake van een dubbele aantrekkingskracht.
Waar is geen zwaartekracht?
Je hebt vast wel eens gelezen dat er in de ruimte geen zwaartekracht is. Astronauten zweven in een ruimtestation immers gewichtloos rond? Dat lijkt misschien wel zo, maar zwaartekracht is overal: ook in de ruimte. Stel je eens voor dat je een 500 kilometer hoge ladder zou kunnen beklimmen.