Inhoudsopgave
Hoe heb je als helpende te maken met de meldcode?
De stappen van de meldcode
- Breng signalen in kaart. De kindcheck.
- Overleg met een collega. Raadpleeg eventueel Veilig Thuis.
- Ga in gesprek met de betrokkene(n).
- Weeg het huiselijk geweld of de kindermishandeling. Neem bij twijfel altijd contact op met Veilig Thuis.
- Neem een beslissing. Is melden noodzakelijk?
Wat is er veranderd in de meldcode?
Per 1 januari 2019 verandert de meldcode. Het wordt een professionele norm om melding te doen bij Veilig Thuis als er vermoedens zijn van acute en structurele onveiligheid. De 5 stappen uit de meldcode blijven bestaan, maar stap 4 en 5 worden aangepast. In stap 5 vervalt het onderscheid tussen hulp verlenen of melden.
Wat zijn de 5 stappen van de meldcode?
Vijf stappen
- Stap 1: In kaart brengen van signalen.
- Stap 2: Overleggen met een collega (eventueel Veilig Thuis raadplegen van of een deskundige op het gebied van letselduiding).
- Stap 3: Gesprek met de betrokkene(n).
- Stap 4: Wegen van het huiselijk geweld of de kindermishandeling.
Wat is de Kindcheck?
Kindcheck – Signaleren van kindermishandeling op basis van oudersignalen. De Kindcheck is onderdeel van de Wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Doel van de Kindcheck is om meer kinderen in beeld te brengen die ernstig risico lopen mishandeld of verwaarloosd te worden.
Hoe kom je van veilig thuis af?
De directbetrokkenen hebben het recht te vragen om vernietiging van hun dossier. In het geval dat Veilig Thuis tot de conclusie komt dat er geen sprake is van huiselijk geweld of kindermishandeling, zal ze de directbetrokkenen actief wijzen op dit recht. Een verzoek tot vernietiging wordt in dat geval ingewilligd.
Wat is het doel van de wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling?
Doel van de wet meldcode is dat er sneller en adequater wordt ingegrepen bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling. De meldcode biedt een concreet stappenplan waaruit blijkt wat professionals moeten doen bij signalen van geweld.
Waarom verbeterde meldcode?
Het doel van de aanpassing van de meldcode is om te zorgen dat slachtoffers van huiselijk geweld of kindermishandeling zo snel en duurzaam mogelijk in veiligheid komen, door Veilig Thuis op eerder op de hoogte te brengen van de situatie. …
Wat verplicht de meldcode?
De wet stelt het gebruik van een meldcode verplicht voor professionals bij (mogelijke) signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Hieronder valt ook seksueel geweld, eergerelateerd geweld, ouderenmishandeling en vrouwelijke genitale verminking.
Hoe voer je een Kindcheck uit?
Als de patiënt eerlijk antwoord geeft op jouw vragen en zich bewust is van de reële risico’s voor de kinderen, neem je de volgende stappen:
- Ga na of de patiënt jouw zorgen over de kinderen overtuigend heeft weggenomen.
- Bij twijfel vraag je een collega of Veilig Thuis om mee te denken.
Is de Kindcheck verplicht?
De kindcheck is onderdeel van stap 1 van de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Daarom is de kindcheck verplicht voor iedereen die onder de Wet Verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling valt.
Kun je veilig thuis weigeren?
Kan ik een gesprek weigeren? Wij kunnen niemand dwingen om met ons in gespek te gaan, maar we hebben wel de wettelijke taak om te onderzoeken of het veilig is in jouw gezin is. Als je dat moeilijk vindt kunnen we je in contact brengen met een onafhankelijk vertrouwenspersoon die je kan helpen bij de gesprekken.
Hoe beoordeelt veilig thuis?
Veilig Thuis beoordeelt bij elke melding die binnenkomt eerst de veiligheid van de leden van het gezin of huishouden. Op basis van de veiligheidsbeoordeling besluit Veilig Thuis of ze de melding door kan sturen naar een lokale hulpverlener.