Hoe heet een spleet tussen je voortanden?

Hoe heet een spleet tussen je voortanden?

Voor sommige mensen is een spleetje tussen de tanden charmant, anderen kunnen het als storend ervaren. Een zogenoemde diasteem is een open ruimte tussen twee of meertanden. Tussen de twee voortanden in de bovenkaak komt de diasteem het meest voor.

Kan een spleet tussen je tanden weg?

Een spleetje tussen de tanden kan op verschillende manieren weggewerkt worden. Dat kan aan de hand van een behandeling met een orthodontische beugel. Zo worden de tanden langzaam maar zeker op de juiste plaats geduwt. Een andere oplossing is het plaatsen van facings.

Wat is een diasteem?

Een diasteem (gr: afstand) of ook in de volksmond ‘spleetje’ genoemd, is in de tandheelkunde een open ruimte in de tandenrij. Paarden en koeien hebben tussen hun snijtanden en hun kiezen een fiks diasteem, net zoals veel knaagdieren.

Hoe lang moet je beugel dragen voor spleet tanden?

Denk aan een klein spleetje tussen je tanden of een tand die iets scheef staat ten opzichte van de rest van het gebit. Voor deze behandeling krijg je maximaal 5 aligners. Iedere aligner draag je gemiddeld twee weken en zo ben je met deze behandeling dus al met 10 weken klaar!

Hoe krijg je je tanden dichter bij elkaar?

De eerste houdt in dat de ruimte tussen twee tanden met composiet wordt opgevuld. Dat noemen we bonding en is eigenlijk hetzelfde proces als wanneer de tandarts een gaatje vult. Eerst worden de tanden goed schoongemaakt en gedroogd. Dan wordt het oppervlak van de tanden geëtst met een zuur zodat het oppervlak ruwer is.

Wat voor soort beugel heb ik nodig?

Om ervoor te zorgen dat de boven- en de onderkaak in de juiste positie komen te staan, kunnen we verschillende beugels gebruiken om de groei van de kaak mee te stimuleren. Je hebt ze in verschillende vormen: blokbeugel, herbst, buitenboordbeugel of de pendulum. Na een van deze beugels krijg je vaak een vaste beugel.

Hoe krijg je een spleet tussen je tanden weg zonder beugel?

In veel gevallen sluit het spleetje tussen de voortanden vanzelf door de groei van het gebit. Wanneer het spleetje tussen de tanden blijft bestaan na de puberteit kan je ervan uitgaan dat de diasteem niet meer vanzelf zal verdwijnen.

Wat te doen bij spleetje tussen tanden?

De mogelijke behandelingen voor een diasteem zijn:

  1. Facings kunnen geplaatst worden op jouw tanden om zo de spleet tussen jouw tanden te sluiten.
  2. De diasteem kan ook zelf opgevuld worden met composiet.
  3. Het plaatsen van een beugel kan de diasteem ook verhelpen.

Wat zijn facings voor tanden?

Facings (ook wel veneers) bieden de oplossing. Een facing is een dun schildje, van composiet of porselein, dat geplaatst wordt op een tand of kies. We kunnen hiermee spleetjes opvullen, afgebroken hoekjes repareren, verkleurde en gele tanden wit maken en scheve tanden recht laten lijken.

Hoe lang moet je een Retentiebeugel dragen?

Hoe lang draag je een retentiebeugel? De meeste retentiebeugels draag je nog zeker één tot twee jaar na de actieve behandeling. Langer doorgaan met de retentiebeugel (enkele nachten per week) is verstandig, het geeft een grotere kans dat de tanden recht blijven staan.

Hoe lang duurt het plaatsen van een slotjesbeugel boven?

Besluit de praktijk om de slotjesbeugel op één dag zowel in de boven- als de onderkaak te plaatsen, dan duurt deze afspraak gemiddeld 1 uur en een kwartier.

Hoe krijg ik mijn voortanden recht?

Scheve tanden kunnen tevens verholpen worden met een nauwelijks zichtbare beugel. Invisalign is een methode waarbij dunne transparante bitjes elke twee weken opnieuw worden aangebracht. Deze hebben steeds een kleine wijziging waardoor de tanden uiteindelijk recht komen te staan.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven