Inhoudsopgave
- 1 Hoe heette de eerste opgevangen zeehond?
- 2 Wat is een zeehondencrèche?
- 3 Waar staat Pieterburen bekend om?
- 4 Wie heeft de Zeehondencreche opgericht?
- 5 Waarom worden zeehonden opgevangen?
- 6 Wat doet de Zeehondencreche met jonge zeehonden die hun moeder kwijt zijn?
- 7 Hoe lang bestaat Zeehondencentrum Pieterburen?
- 8 Hoeveel kost een zeehond?
Hoe heette de eerste opgevangen zeehond?
Het Zeehondencentrum Pieterburen, voorheen Zeehondencrèche Pieterburen, is een opvangcentrum voor zeehonden in Nederland, gevestigd in het Groningse dorp Pieterburen. Het heette ooit zeehondencrèche omdat het vooral jonge verweesde zeehonden opving.
Wat is een zeehondencrèche?
Een zeehondencrèche is een instelling waarin zieke, verzwakte en gestrande zeehonden tijdelijk verzorgd worden.
Hoeveel zeehonden opvangen zijn er?
Schouten wil het akkoord nog voor het einde van het jaar sluiten. Er zijn nu 14.000 zeehonden in Nederland: 9000 gewone en 5100 grijze. Het aantal zeehonden dat in opvangcentra is opgenomen, steeg van 20 in 1980 tot 500 à 1000 in de afgelopen jaren. In 2016 werden zo’n 500 zeehonden opgevangen.
Waar staat Pieterburen bekend om?
Bezienswaardigheden. Het Zeehondencentrum Pieterburen. In 2007 werd Pieterburen heringericht. Het centrum van het dorp kreeg een nieuw ingerichte Hoofdstraat, er werd een multifunctioneel plein aangelegd, het Martenspad werd verhard en er is een fietspad van Pieterburen naar de Waddenzee aangelegd.
Wie heeft de Zeehondencreche opgericht?
De zeehondenpopulatie kon toen wel wat hulp gebruiken. In 1971 werd de Zeehondencrèche in Pieterburen geopend, tegenwoordig Zeehondencentrum Pieterburen, door oprichtster Leentje Godlieb, beter bekend als Lenie ’t Hart. Zij nam het stokje over van de familie Wentzel, die de eerste zeehonden jaren eerder al opving.
Wat doet Pieterburen?
Sinds 1971 worden zieke en verzwakte zeehonden opgevangen bij het Zeehondencentrum in Pieterburen. Deze opvang heeft een vergunning van het ministerie die hen toestaat zeehonden op te vangen en weer vrij te laten. Zeehondencentrum Pieterburen is een echt zeehondenziekenhuis.
Waarom worden zeehonden opgevangen?
Vroeger werden zeehonden opgevangen omdat er nog maar erg weinig in Nederland waren. Nu het weer beter gaat met de zeehonden in Nederland, blijft opvang belangrijk. Want door het opvangen van zeehonden kan er in de gaten gehouden worden hoe het gesteld is met de gezondheid van de zee.
Wat doet de Zeehondencreche met jonge zeehonden die hun moeder kwijt zijn?
Omdat een zeehondenpup nog melk moet drinken bij de moeder, overleeft hij het meestal niet als hij zijn moeder kwijt raakt. Als de pup geluk heeft, dan wordt hij gevonden en kan hij worden opgevangen in Pieterburen. Daarnaast kunnen moeder en pup ook gescheiden worden door b.v. storm en extreem hoog water.
Waar komt de naam Pieterburen vandaan?
Het Pieterpad is eind jaren 70 bedacht, uitgestippeld en vastgelegd door Toos Goorhuis-Tjalsma en Bertje Jens. Gezien de geringe grote van Nederland lag het voor de hand om de route van noord naar zuid te laten lopen. Hier komt ook de naam vandaan: Pieterburen – Sint-Pietersberg > Pieterpad.
Hoe lang bestaat Zeehondencentrum Pieterburen?
Sinds 1971 worden zieke en verzwakte zeehonden opgevangen bij het Zeehondencentrum in Pieterburen. Vroeger werden zeehonden opgevangen omdat er nog maar erg weinig in Nederland waren. Nu het weer beter gaat met de zeehonden in Nederland, blijft opvang belangrijk.
Hoeveel kost een zeehond?
De volledige adoptie – €2.500 Hierbij gaat de adoptant met 30 gasten de zeehond gaat vrijlaten. Daarnaast wordt het bedrijf genoemd op de socials van het Zeehondencentrum. Een volledige adoptie kost €2.500,-.