Hoe herken je een mot?
Ook zie je wel eens een mot rondvliegen in huis of vind je eitjes of larven van de mot. Die herken je als volgt: Larve: kleine, witte wormpjes met een bruine kop. Mot: vlinderachtige beestjes met lichtbruine vleugels die vaak wel 7 tot 8 centimeter lang zijn.
Hoe weet ik of ik motten heb?
Weet je niet zeker of je motten in huis hebt? Zet dan een lijmval of leg een wit vel papier onderin de kast. Mannetjesmotten komen af op de geurstrip in een lijmval en blijven daarin plakken. Op wit papier zie je al snel afvalproducten van de mottenlarven als die aanwezig zijn, zoals tunnelvormige spinsels en korrels.
Wat voor soort motten zijn er?
Er zijn wereldwijd tal van verschillende motten te vinden. In totaal zijn er ongeveer 2000 verschillende soorten motten waarvan er ongeveer 200 in Europa leven. Verreweg de meest bekende hiervan zijn de kleermot en de huismot.
Wat doen mottenballen?
Larven van bepaalde motten en nachtvlinders voeden zichzelf met stoffen die in specifieke textielsoorten zitten, waardoor er gaatjes in ontstaan. De HGX mottenballen voorkomen deze aantasting en beschermen de kleding langdurig. Ze zijn schoon en veilig in gebruik door de speciale folie die om elke mottenbal zit.
Wat kun je doen tegen motten?
Vooral lang opgeborgen textiel of ongewassen kledingstukken zijn aantrekkelijk voor motten. bij opgezette dieren of in vilten isolatiemateriaal. in de voorraadkast, bijvoorbeeld bij meelproducten, granen of peulvruchten. in vogelnesten op het dak.
Hoe komen motten in de kast?
Op de geur van de niet schone kleding en zweetluchtjes komen de motten dan af, leggen hun eitjes op de kleding en de larven die dan uitkomen eten dan dus de gaatjes in je mooie t-shirt, blouse, e.d. Vaak kom je ze ook in de tuinen tegen en zitten ze heel beschut tussen de coniferen in en houden van donkere plekjes.
Kunnen motten je bijten?
Motten bijten, zoemen of steken niet. Toch kunnen ze erg vervelend zijn als je ze in huis hebt.
Hoe groot is een mot?
De mot heeft een spanwijdte van zo’n 10 tot 15 millimeter en is lichtbruin van kleur. De rupsen zijn crème/ wit gekleurd met een bruine kop en 7-9 mm groot. De kleermot of kledingmot Tinea pellionella is een andere veel voorkomende kledingmot die zowel binnenshuis als buitenshuis voorkomt.