Inhoudsopgave
Hoe herken je een Slokdarmverstopping paard?
Verschijnselen slokdarmverstopping Het paard gaat kwijlen en speekselen en er komt slijm met voedselresten uit de neus. Vaak gaat dit gepaard met zweten en onrust. Soms is er aan de linkerzijde van de hals een dikte voelbaar of gaat het paard hoesten.
Hoe kan je Slokdarmverstopping voorkomen?
Hoe voorkom ik een slokdarmverstopping?
- Pas de huisvesting aan.
- Verdeel ruwvoer over de dag.
- Leg een steen in de voerbak.
- Voer luzerne bij het krachtvoer.
- Laat bietenpulp goed weken.
- Weken met water.
- Op borsthoogte voeren.
- Gebitscontrole.
Kan een paard stikken?
Bij mensen zit de oorzaak vaak in de luchtpijp, maar het stikken bij paarden komt meestal voor in de slokdarm, de spierbuis die voedsel van mond naar maag vervoert. Meestal is een teken dat een paard stikt als voedsel uit de neus weer naar buiten komt, maar is niet altijd zo.
Wat te doen bij een hoestend paard?
Als een paard blijft hoesten, ook als je je stalmanagement hebt aangepast, bel dan de dierenarts. Longen hebben een groot herstelvermogen, maar langdurige hoest doet de longblaasjes van je paard geen goed. Als je op tijd ingrijpt, kun je erger voorkomen.”
Hoe herken je droes?
Symptomen en diagnose van droes De eerste symptomen verschijnen ongeveer 3 tot 14 dagen na de infectie en zijn vaak niet heel specifiek. Het paard is niet helemaal helder en fit en heeft een slechte – of zelfs helemaal geen – eetlust. Daarnaast kan het paard koorts hebben en soms snottert hij al.
Wat te doen bij Verstoppingskoliek?
Bij de allereerste tekenen van koliek moet worden voorkomen dat het paard nog iets eet, om verergering te voorkomen. Soms helpt het om het paard even op de paddock te zetten of om wat rondjes te wandelen (maar forceer niets als het paard niet wil lopen); de darmen worden dan gestimuleerd om weer te gaan bewegen.
Wat voeren na Slokdarmverstopping?
Na een slokdarmverstopping mag het paard van de dierenarts een poosje niet eten. Daarna is beginnen met kleine en makkelijk weg te slikken voer verstandig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan (goed geweekte!) slobber zoals de Subli Slobber of de Masters Slobberbrok.
Kan een paard niet overgeven?
Wist je dat paarden niet kunnen overgeven? Op de plek waar de slokdarm de maag binnenkomt, zit een krachtige spier, genaamd de cardia. Als deze spier samentrekt wordt de maag afgesloten en kan er geen maaginhoud naar buiten afgevoerd worden, dus niet richting de slokdarm. Daarom kan een paard niet overgeven.
Wat te doen bij astma paard?
Paarden met astma help je in het begin enorm door ze zoveel mogelijk stofvrij te houden in combinatie met medicijnen. Daarnaast kun je paarden met ernstige astma zo goed mogelijk klachtenvrij proberen te houden door ook hier het stofmanagement streng toe te passen.
Wat doet Ventipulmin?
Ventipulmin® Ventipulmin zorgt ervoor dat de luchtwegen zich verwijden en het slijm in de luchtwegen verdund wordt en gemakkelijker wordt afgevoerd. Het paard zal hierdoor beter kunnen ademen: de neusuitvloeiing en het hoesten verminderen.